Hoppa till huvudinnehåll

LTH-alumn lanserar smart huspassare

En wifiuppkopplad rökdetektor som kan lyssna, prata och blinka. Dessutom kan den varna för höga ljud samt mäta temperatur, luftfuktighet, ljus och partikelhalten i luften. Det är vad den tidigare LTH-studenten Nils Mattisson och hans team nyligen lanserade på prylmässan Engadget Expand i New York och i en kampanj på crowdfundingsajten Kickstarter. På bara två dagar drog satsningen in mer än det uppsatta målet om 50.000 dollar.

Anders Frick – Publicerad den 11 December 2014

Point, från Form Devices

Detektorn går under namnet Point och har utvecklats sedan sommaren 2013 då Nils Mattisson lämnade företaget Apple för att själv bygga upp en ny verksamhet helt från grunden. Idén till Point fick Nils när han insåg att alltfler hemövervakningssystem blev alltmer komplexa och krångliga att använda.

Point är alltså främst till för hemövervakning, men använder ingen kamera - till skillnad från de flesta andra övervakningssystem. Istället kan den känna igen ljud som alarm och krossade fönster, och den känner skillnad på olika typer av rök.

– Vi vill ha ett mjukare alternativ till övervakningskameror som bättre respekterar integriteten för de personer som befinner sig i de övervakade utrymmena. Kameror är dessutom rätt komplexa och behöver ofta konstant strömförsörjning. På Point räcker det att byta batterier en gång per år, säger Nils Mattisson.

Nils Mattisson gick civilingenjörsutbildningen i elektroteknik vid LTH, praktiserade på Apple 2006 och gjorde sitt examensarbete på Apple hösten 2007. Därefter arbetade han på Apple som fast anställd med forskning och utveckling. Hans team tillhörde prototypavdelningen och arbetade med att ta fram första instanser av olika koncept och idéer som sedan skickades vidare till produktteamen.

– Vår filosofi där var att bästa sättet att testa om något är möjligt att göra, är att helt enkelt göra det. Arbetet på Apple var himla kul och jag hoppas att vi kan ta med oss en del av den kulturen till Skåne, säger Nils Mattisson.

Förutom Nils Mattisson ingår ytterligare sex personer i teamet bakom företaget Form Devices, som än så länge inte har något formellt svenskt säte utan är registrerat i USA. Företaget finns även i kinesiska Shenzhen, men planen är att sätta upp en forsknings- och utvecklingsenhet i Skåne.

Ytterligare två personer i teamet, Fredrik Ahlberg och Martin Lööf, har också studerat elektroteknik på LTH. Tillsammans har teamet bakgrund på bland annat Axis, Ericsson, Medea på Malmö högskola - och inte minst Apple.