Kemist får litteraturpris
– Publicerad den 7 February 2011
Ulf Ellervik, professor i Organisk kemi vid LTH, får Kungliga Vetenskapsakademiens och Fri Tanke Förlags nyinstiftade litteraturpris, Pi-priset, för svensk populärvetenskap. Han får det för manuskriptet till sin kommande bok ”Ond kemi”.
Prisutdelning äger rum idag, måndagen den 7 februari kl 16.00, på Observatoriemuseet i Stockholm. Konferencier är priskommitténs ordförande, författaren och läkaren P C Jersild, och prisutdelare Christer Fuglesang, astronaut och docent i partikelfysik.
Boken, som kommer lagom till Bokmässan senare i år, skildrar kemins mörka sida. Den tar avstamp i helvetet - svavelkemi alltså - och fortsätter med gifter, droger, svett och andra lukter. Ett kapitel om förruttnelse, vad som händer när vi dör, ingår också. Allt varvas med historia och kulturhistoria.
– Är man road av att läsa deckare, gillar man nog också att läsa den här boken, tror Ulf Ellervik.
Enligt honom är det väldigt lätt att bli fascinerad av kemi. Det går även att förstå mycket, trots skrala, eller nästan obefintliga, förkunskaper.
Den kanske viktigaste anledningen till att Ulf Ellervik skrivit boken är att kemin påverkar oss väldigt mycket, samtidigt som de flesta människor inte kan något om ämnet alls. Med bara lite mer kunskap går det att bidra till minskad miljöpåverkan samtidigt som livet blir lite säkrare, anser han.
– Varje år brännskadas flera människor för att de häller på etanol istället för tändvätska på grillen. Eller för att man flyttar in grillen i uterummet och förgiftas av kolmonoxid, exemplifierar han.
Ulf Ellerviks förhoppning är att kemin och naturvetenskapen ska gå samma utveckling till mötes som historieämnet gjort de senaste tjugo - trettio åren. Tidigare uppfattades historia som något ganska mossigt, men så hände något och intresset tog fart.
Förutom äran består priset av en summa på 314 159 Kr och ett förlagskontrakt med bokförlaget Fri Tanke. Hur ska prispengarna användas?
– Jag ska göra något riktig trist, nämligen betala tillbaka mina studielån. Men det känns rätt, det blir ett sätt att betala tillbaka för den kunskap jag fått.
Läs motivering och mer om priset här: http://www.fritankesmedja.se/pi
Kristina Lindgärde