Hoppa till huvudinnehåll

Karta över soliga platser

Skåne har generellt goda förutsättningar för att skapa el med solens hjälp. Men samtidigt skiljer det sig lokalt från plats till plats var det är allra bäst att sätta upp paneler med solceller eller vattenvärmare. För att underlätta lanserades förra året Solkartan – en visualisering över Lunds bästa platser att fånga sol på.

– Publicerad den 5 December 2014

Solkartan - ett examensarbete från LTH

Initiativtagare till solkartan var Solar Region Skåne, Kraftringen, Lunds kommun och Lunds Tekniska Högskola.

Kartan togs fram som ett examensarbete av Pontus Hedén, dåvarande student i ekosystemteknik vid LTH. Med hjälp av laserskanning från flygplan och helikopter beräknades solinstrålningen på olika byggnader. Resultatet, som publicerades på webben, blev en färgglad karta som täcker hela Lunds kommun på 500 kvadratkilometer. 

– Solinstrålningen mot ett tak beror på hur det är vinklat och i vilket vädersträck det ligger. Mest solinstrålning över året i Lund får en yta vinklad cirka 40 grader rakt mot söder. Det är dock viktigt att taket inte skuggas av varken andra byggnader, vegetation eller skorstenar, säger Pontus Hedén.

Solkartan kommer så småningom att behöva uppdateras, då det har hunnits byggas en del nya hus sedan den senaste laserskanningen gjordes. Initiativtagarna tittar även på möjligheten att hjälpa större fastighetsägare att utvärdera hela sitt fastighetsbestånd på en och samma gång, ungefär på samma sätt som Region Skåne redan har gjort.

Anders Frick

Läs mer:

LTH:s forskare bäddar för solel till lågpris

200 miljoner i nanotekniksatsning

Solcellsentusiast som sprider inspiration