Hoppa till huvudinnehåll

Julen 2014

– Publicerad den 17 December 2014

Julhälsning till våra LTH-alumner

Vi vill inte bara önska dig en God Jul och ett Gott Nytt År utan också ge dig lite information om vad som händer på LTH. Vi hoppas att du känner dig delaktig i vad vi gör. Du är ju en av oss. 

Vi kan inledningsvis säga att det går bra för LTH. Vår totala ekonomi är mycket god men det är en obalans mellan forskning och utbildning. LTH har varit och är mycket framgångsrikt när det gäller att attrahera nya forskningsmedel inom ett stort antal områden. Däremot är utbildningen fortfarande underfinansierad. Vi får helt enkelt för lite pengar för det jobb vi gör. Samtidigt finns ett stort behov av ingenjörer.

Forskning
För de tekniska universiteten och fakulteterna i Sverige domineras fortfarande forskningen av externa forskningsmedel som söks i konkurrens (70 % av totala forskningsbudgeten). Men det är bara att gilla läget och jobba vidare.

Det nya ”cloud computing”-institutet MAPCI är nu igång (Mobile and Pervasive Computing Institute at Lund University). Förutom Lunds universitet, Sony Mobile och Region Skåne har Ericsson tillkommit som finansiär. Inledningsvis är institutionerna Elektro- och informationsteknik, Datavetenskap och Reglerteknik engagerade. Fler institutioner vid LTH och vid andra fakulteter kommer att engageras förutom många företag. MAPCI är placerat på MHC (Mobile Heights Center) dvs i SonyEricssons gamla lokaler.

Medicon Village (gamla AstraZeneca) växer så det knakar. Nu finns där över 1 000  personer i arbete – fler än på AstraZenecas tid.

Vi arbetar hårt för att få till stånd en stor europeisk livsmedelssatsning till Lund inom ramen för Europas EIT (European Institue of Innovation and Technology). Resultatet av detta arbete ser vi först om något år.

De första spadtagen för ESS har tagits samtidigt som Max IV nästan börjar se färdigt ut (start juni 2016).

Utbildning
Vi har bland de mest attraktiva utbildningarna i landet. I genomsnitt har vi över 2 förstahandsökande per plats. Det är intressant att den mest sökta utbildningen är tekniskt basår, som är en ettårig kompletteringsutbildning för de gymnasister som inte gått naturvetenskapligt eller tekniskt program på gymnasiet. Vi har cirka 360 sökande till 32 platser. Det är ju ett synbarligt bevis på att intresset för naturvetenskap och teknik har ökat kraftigt. Det som gör oss ont är att vi inte har resurser att ta emot fler.

Vi brukar prata om utbildningsparadoxen. Kortfattat kan denna formuleras enligt följande: 

Ett stort intresse för teknik – ett mycket högt söktryck till LTH – många motiverade ungdomar med höga betyg står på kö för en studieplats på LTH – just nu råder det dessutom ungdomsarbetslöshet – det finns en strålande arbetsmarknad för ingenjörer – denna kommer att bestå lång tid framåt pga stora pensionsavgångar – Vi har inte råd att at emot fler studenter – istället skär vi ner antagningen för att klara ekonomin.

Vi fortsätter vårt lobby-arbete mot universitetet, departementet, Teknikföretagen, Region Skåne, de skånska riksdagsledamöterna. Om du vill läsa mer kan du läsa min rektorsblogg 17 november på LTHs hemsida.

Vi fortsätter att förnya våra lokaler. Just nu är stora delat av V-huset helt tömt för renovering och ombyggnad. Nästan alla har tillfälligt flyttat till evakueringslokaler på Kemicentrum.

Samverkan och innovation

Jag hoppas du har haft tillfälle att besöka vårt Science Center inrymt i Vattenhallen i V-huset. Det kan vara trångt där ibland med cirka 40 000 besökare per år. Ta gärna med familjen. Det finns teknik och vetenskap för alla åldrar arrangerat på ett kul sätt.

Vi arbetar med olika koncept för att skapa mötesplatser mellan omgivande samhälle och LTH – här finns fortfarande mycket att göra och vi tar gärna hjälp av dig.

Vi från LTH önskar er alla en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

Anders Axelsson

Rektor LTH