Hoppa till huvudinnehåll

Jubilerar med ny paketautomat

Snart kanske vi kan hämta ut postpaket via automater. Istället för att köa knappar man in en pinkod varpå paketet automtiskt levereras via en lucka. Nu ska forskare studera om den ökade tillgängligheten som tekniken medför förändrar köpbeteendet.

– Publicerad den 19 November 2014

Företaget Postnord har på prov placerat ut tio paketautomater på olika ställen i Norden. En av dessa automater kan beskådas och testas på Ingvar Kamprad Designcentrum på norra universitetsområdet den torsdagen den 20 november kl 12-17 då Förpackningslogistik firar sitt 20-års jubileum med diskussion och presentation av aktuell forskning inom detta och andra områden. Media och alla intresserade är välkomna.

−Vi har idéer om hur sådan här teknik som paketautomaten står för, kan öka tillgängligheten för olika konsumentgrupper och därmed påverka hur e-handeln når ut till kunderna, säger Klas Hjort, e-handelsforskare i förpackningslogistik vid LTH.

Han leder forskningsprojektet kring förändrat konsumentbeteende av den nya automaten och annan liknande teknik.

−Detta är intressant att titta på eftersom ingen har gjort det tidigare, varken i Sverige eller i andra länder, tillägger han. 

 Klas Hjort träffas mellan klockan 12-17 samt håller en kort forskningspresentation i Stora hörsalen kl 14.15.

Ytterligare axplock från programmet: 

- Deltagarna får testa nya e-handelslösningar som paketautomaten, se 3D-printade förpackningar och få veta hur man kan bli bättre på koldioxidreducering i försörjningskedjorna.

- Samtala med forskarna från Förpackningslogistik och umgås med deltagarna från både näringslivet och akademin.

- Förpackningslogistik har också bjudit in två företag som arbetar med förpackningar, logistik och hållbarhet på spännande sätt:

- Lyssna på Simon Eisner, grundare till företaget Allwin som tar tillvara överproducerad mat och ger till hemlösa och andra behövande. Simon Eisner är vinnare av flera entreprenörspriser och år 2013 utsedd av Svenskt näringsliv till ”årets mest företagsamma person”.

- Träffa RePack, företaget som arbetar med hållbara förpackningslösningar. Deras förpackningar görs av återvunnet material och kan användas om och om igen med en smart returlösning.

Kostnadsfritt arrangemang, lunch och kaffe ingår. Anmäl er till cilla.perlhagen@design.lth.se för att delta.

Hela programmet och mer information: www.plog.lth.se

Jessika Sellergren