Hoppa till huvudinnehåll

Ingenjör Lundström presenterar...

Solcellsdriven damm- och kökkenmöddingfångare. Exklusivt för LTH-nytts läsare!

Ingenjör Lundström – Publicerad den 27 November 2014

Att tillverka en vandrande städborste är enkelt. Allt finns att köpa på nätet eller i butik, till exempel hos Kjell & Co, för totalt ca 70:-. 

Detta behövs:

En liten solcell

En liten 1V motor

En elsockerbit/kopplingslist 

En gammal borste eller ett par begagnade tandborstar.


Gör så här:

Solcellen och motorn limmas enkelt fast på borsten med förslagsvis varmlim. Motorn ansluts och på motoraxeln skruvas sockerbiten fast. En lätt krökt spik i sockerbitens andra ände skruvas också fast. Spikens rotation genererar obalansen som får hela borsten att vibrera. Den vandrar då och det i en så gott som oförutsägbar riktning och fångar upp dammråttor och små kökkenmöddingar på sin väg.

Normalt räcker inte vanlig takbelysning för att ge tillräcklig effekt men det gör en skrivbordslampa.  Är det lite för obekvämt att följa efter med den med lampan så kan solcellen bytas ut mot ett 1,5 Volts batteri. En solig dag kan ljuset från solen reflekteras mot solcellen med en större spegel.

I industrin används snedställda uppochnervända långsmala borstar som vibrerar för att skonsamt mata fram detaljer till robotars gripdon eller in i inmatningsrännor till maskiner.