Hoppa till huvudinnehåll

Industriekonomisk brobyggaringenjör utan gränser

Carolin He är 23-åringen som ville bli läkare men som kom på att hon var rädd för blod. Istället började hon plugga till civilingenjör på Lunds Tekniska Högskola och startade en lokalförening för Ingenjörer utan gränser – en organisation som med ingenjörskonst vill förbättra världen. Efter ett år som utbytesstudent i den kinesiska staden Hangzhou brinner hon för multikultur och hoppas att hon framöver kan jobba i gränslandet mellan Asien och Europa.

Anders Frick – Publicerad den 5 December 2014

Caroline He, utbytesstudent som i år för övrigt även fick Arkad Awards stipendium på 15000 kronor, sponsrat av McKinsey.

Redan innan Carolin började studera industriell ekonomi på LTH hade hon ett mål: Hon ville bli utbytesstudent i Kina och lära sig kinesiska. Sagt och gjort – efter tre år på I-linjen åkte hon förra året på utbyte till topprankade Zhejianguniversitetet i Hangzhou, som ligger strax utanför Shanghai. 

Den första terminen läste hon mycket kinesiska, parallellt med kurser såsom cross culture management, innovation management, international marketing och liknande. Dessutom lärde hon sig en del fraser på en hel del andra språk – bland annat tack vare att hon delade studentrum med en person från Ryssland och umgicks med andra utbytesstudenter från hela världen, inte minst Sydamerika. 

– Det allra bästa med tiden som utbytesstudent var att träffa så många människor. Nu har jag vänner från hela världen, och dessutom har jag lärt mig massor om andra kulturer, säger Carolin He.

Under tiden i Kina passade hon även på att arbetspraktisera på ett svensk-kinesiskt företag i Shanghai. Hon gjorde bland annat marknadsundersökningar och tog fram andra typer av beslutsunderlag. Dessutom tyckte cheferna att hennes kinesiska var så bra att det var hon som fick göra intervjuer med kunder och andra företagsrepresentanter.

I framtiden hoppas hon kunna arbeta för något stort svenskt företag med verksamhet i Kina, eller som konsult eftersom konsulter ofta får resa mycket och träffa många människor – något som Carolin uppskattar.

Har du något tips till den som funderar på att bli utbytesstudent i Kina?

– Shanghai är en blandning av det moderna och traditionella Kina, så det är ett bra ställe att åka till. Om du bara har ett tillräckligt öppet sinne så kommer du snart att uppskatta den kinesiska kulturen, och om du förstår den så förstår du även den asiatiska kulturen som helhet, säger hon.