Hoppa till huvudinnehåll

Hälsorisker i fokus under energisektorns gröna omställning – medel till arbetsmiljöforskning

En grön omställning till ett klimatneutralt energisystem kan bidra till en minskning av luftföroreningar på arbetsplatser, men det kommer också uppstå nya typer av föroreningar. Vilka är föroreningarna – och hur påverkar de människans hälsa? Lundaforskarna Joakim Pagels, docent i aerosolteknologi, och Karin Broberg, professor i arbets- och miljömedicin, tilldelas nu tio miljoner kronor från Afa Försäkring för att ta fram underlag till riskbedömningar vid arbetsplatsexponering.

– Publicerad den 26 November 2024

Rapsfält i närheten av vatten. Foto.
Energisektorn genomgår nu en snabb omställning mot klimatneutrala teknologier, och nya luftföroreningar kan uppstå på arbetsplatser. Vilka är föroreningarna – och hur påverkar de människans hälsa? Joakim Pagels, docent i aerosolteknologi, har tilldelats medel från Afa Försäkring för att ta fram riktlinjer för arbetsplatsexponering. Foto: Unsplash

Energisektorn genomgår nu en snabb omställning mot klimatneutrala teknologier. Det medför stora förändringar i produktion, transport och materialflöden för hela samhället. Nya exponeringar kan uppkomma inom elektrifiering, batterisäkerhet, bioenergi och inom tillämpningar i metallindustrin.

Idag saknas kunskap om hur de nya teknologierna påverkar arbetsmiljö och hälsa.

– Forskningen väntas ge kunskap om praktiska åtgärder för att minska exponeringen för luftföroreningar på svenska arbetsplatser. Studien väntas också resultera i nya mått som på ett bra sätt beskriver exponeringar, vilket ger underlag för bättre kvalitet på riskbedömningar och mätningar av luftföroreningar. Det kan ge rekommendationer för effektiva åtgärder i syfte att skapa hälsosamma arbetsmiljöer, säger Joakim Pagels i ett pressmeddelande från Afa Försäkring.

Ännu en forskare från Lunds universitet tilldelas medel. Karin Broberg, professor i arbets- och miljömedicin, får 5,5 miljoner kronor för att studera återvinningsindustrin och göra arbetsmiljön där mer hållbar. Hon kommer att ha särskilt fokus på kemikalieexponering och dess hälsoeffekter.

– Hantering av material för återvinning av plast innebär risk för hög exponering för mikroplaster och toxiska plastkemikalier med möjlig så kallad cocktaileffekt. Exponeringen kan påverka lungor och ge hormonella störningar, säger Karin Broberg i Afa Försäkrings pressmeddelande.

Afa Försäkring satsar totalt 40 miljoner kronor på åtta nya forskningsprojekt som ska ge ny kunskap om hur arbetsmiljön påverkas av den gröna omställningen. Projekten fokuserar på att ta fram kunskap som kan användas för att forma framtida åtgärder ur ett förebyggande perspektiv.

– Vilka konsekvenser och möjligheter i arbetsmiljön innebär den gröna omställningen? Detta vill vi veta mer om, säger Ulrika Hektor, chef på Afa Försäkrings avdelning för Forskning och Utveckling, FoU, i Afa Försäkrings pressmeddelande.

Afa Försäkrings pressmeddelande om stöd till forskning om arbetsmiljön i den gröna omställningen

Joakim Pagels. Foto.

Joakim Pagels

Joakim Pagels, docent i aerosolteknologi, tilldelas 5 miljoner kronor från Afa Försäkring för att undersöka vilka luftföroreningar som uppstår under den gröna omställningen till ett klimatneutralt energisystem.

Läs om Joakim Pagels i Lunds universitets forskningsportal

Karin Broberg. Foto.

Karin Broberg

Karin Broberg är professor i Arbets- och miljömedicin och får 5,5 miljoner kronor från Afa Försäkring för att studera arbetsmiljön vid plaståtervinning.

Läs om Karin Broberg i Lunds universitets forskningsportal