Hoppa till huvudinnehåll

Fotostudie visar på stadens omvandling

– Publicerad den 9 May 2014

Stortorget i Malmö har sett ungefär likadant ut de senaste 35 åren, men sättet på vilket malmöborna utnyttjar torget har ändrats. Förändringarna ger en bild av stadens och samhällets utveckling från industrisamhälle till tjänste- och konsumtionssamhälle.

Det är arkitekturprofessorn Mattias Kärrholm som studerat hur torget används idag. Han har kunnat jämföra sitt material med en liknande studie från slutet av 70-talet, och sett tydliga skillnader:

– Människor uppehåller sig inte lika länge på torget idag. Av dem som tar en paus är det bara hälften så många som tar sig tid att sätta sig på bänkarna, medan dubbelt så många står upp. Och när de pausar idag håller de oftare på med något: fotograferar, dricker kaffe, äter en lunchmacka, talar i telefon eller skickar SMS.

– En annan skillnad är att det är betydligt fler kvinnor och barn på Stortorget idag än på 70-talet. En tredje skillnad är att det då var fler grupper som rörde sig över torget. Min gissning är att det var industriarbetare på väg till och från jobbet, säger Mattias Kärrholm.

Hans jämförelse visar hur det i industristaden Malmö fanns mer tid till pauser för dem som inte befann sig på jobbet. I konsumtionssamhällets nya Malmö är tempot högre och pauserna kortare. Att äta och dricka utomhus ingår i vardagen, liksom att ständigt kommunicera via mobilen. Rökandet verkar däremot ha gått ner: det syntes nästa inga rökande människor alls på den senare omgången bilder.

– Jag blev faktiskt förvånad över att skillnaderna var så tydliga. Det är roligt att kunna spegla ett samhälles förändring med så enkla medel som foton! tycker Mattias Kärrholm.

Läs hela artikeln i senaste LUM.