Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta
LTH är väl förberett att bidra till fler innovationer, nya bolag och tillväxt, skriver LTH:s rektor Annika Olsson, som också ger det så kallade EPA-projektet i Örkelljunga som ett exempel på hur LTH breddar rekryteringen och bidrar till återväxten av ingenjörer.
– Publicerad den 25 February 2025

Stärkta av 2024 års framgångar – där LTH var bäst i landet på ERC, fick ytterligare två Wallenberg Academy Fellows och ännu ett kompetenscentrum i samverkan med omgivande samhälle – blickar vi framåt mot nya samarbeten och framgångar som är samhället till gagn.
Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta som är titeln på den senaste forskningspropositionen klingar i samma ton som LTH:s vision ”Tillsammans utforskar och skapar vi –till nytta för världen”.
Det är positivt att forskningspropositionen utlovar mer pengar till STEM, men vi i LTH:s ledning oroas över att det enbart handlar om forskningsmedel som söks i konkurrens. Med det ökar sannolikt kraven på medfinansiering samtidigt som basanslagen urholkas. Vi ser då att förmågan att medfinansiera och strategiskt styra LTH minskar.
Med detta i tankarna samlar vi oss på LTH nu för att aktivt delta i de nya initiativ som kommer ut av forskningspropositionen – och med LTH:s profilering och redan goda förmåga att attrahera externa medel ser vi goda möjligheter att tillsammans med andra excellenta miljöer bidra till forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta.
LTH nu har nio nationella kompetenscentrum, där FORCE som arbetar med sikte på ett robust livsmedelssystem är det senaste tillskottet. Dessa kompetenscentrum har redan etablerade partnerskap som genom forskning och samverkan är väl förberedda att leda forskningsfronten och bidra till fler innovationer, bolag och tillväxt.
Flera av LTH:s profilområden går också hand i hand med de teknikstrategier som Vinnova identifierat som viktiga för Sverige, och som sannolikt ligger till grund för de ”banbrytande tekniker” som kommer tilldelas medel i forskningspropositionen.
NanoLund, Elliite och SPI är tre SFO:er där LTH medverkar och i forskningspropositionen utpekas nya SFO:er där jag ser stora möjligheter för LTH:s forskare att medverka och bidra i områden som klimat, Hälsa och AI, Avancerade material, Kvantteknologi och totalförsvarsfrågor.
För att bidra till att landet Sverige lyckas ligga i framkant i teknikutvecklingen också i framtiden – och för att säkerställa återväxten av ingenjörer och framtida forskare – är breddad rekrytering en av de frågor som LTH:s ledning prioriterar framåt.
För LTH handlar det om att finna nya sätt att locka de ungdomar som är väl lämpade för våra utbildningar men som kommer från miljöer där universitet och högskola knappt finns på kartan när framtidsplaner diskuteras.
Fångar vi inte upp dessa elever i samhället tappar vi viktig kompetens. Här har vi genom ett pilotprojekt, det så kallade EPA-projektet i Örkelljunga, utvecklat ett exempel på lyckat samarbete för att inspirera och ta tillvara talanger som vi hoppas blir framtidens forskare och innovatörer.
Till SVT-nyhet om EPA-projektet i Örkelljunga
Så LTH är redo att samverka och samarbeta i nya SFO:er, excellenskluster och andra initiativ för framtiden, nyfikenheten och nyttan, och vi är redo att ta emot fler intresserade ungdomar till våra utbildningar.
Annika Olsson
Rektor LTH