Hoppa till huvudinnehåll

Forskarskola som ska främja tvärvetenskap vid Max IV och ESS igång

De nya storskaliga forskningsanläggningarna MAX IV-laboratoriet och ESS i Lund ger, tillsammans med befintlig och ny teknik på Lund University Bioimaging Center (LBIC), nya möjligheter att visualisera såväl biologiskt material som dött materia med synkrotronljus- och neutronspridning. För att skapa kunskap om vilka möjligheter som finns har LTH, medicinska och naturvetenskapliga fakulteten initierat en forskarskola med fokus på ”Imaging of 3D structures”.

– Publicerad den 27 January 2015

Forskarskolan i Imaging of 3D structures på studeibesök på MAX IV-laboratoriet. Foto: Martin Bech

Ett tjugotal doktorander från de tre fakulteterna har under introduktionsveckan fått lära sig om reflektion, diffraktion och attenuering.

– Intresset har varit stort bland doktoranderna, säger Jens Lagerstedt vid Medicinska fakulteten, som tillsammans med Martin Bech från Naturvetenskapliga fakulteten och Stephen Hall från LTH organiserar forskarskolan.

– Vi hoppas och tror att forskarskolan kommer att öppna upp för många nya spännande idéer och forskningsplaner.

Företrädare för ESS, MAX IV-laboratoriet och LBIC presenterade möjligheterna vid sina anläggningar, och totalt 15-tal lokala och internationella föredragshållare var inbjudna. Däribland Rajmund Mokso vid Paul Scherrer Institutet i Schweiz som senare i år kommer att tillträda som instrumentspecialist för MEDMAX på MAXIV.

Tomas van de Kamp från Karlsruhe Institute of Technology (KIT) visade i 4D hur lederna hos vivlar och hur en mygga som är inbäddad i bärnsten kan visualiseras i genomskärning på ett icke-destruktivt sätt.

Kristina Lång är doktorand och ST-läkare vid Diagnostisk radiologi och en av de doktorander som deltar i forskarskolan.

– Det har varit en väldigt stimulerande kurs. Max IV, ESS och LBIC är till för oss forskare och vi har nu fått en introduktion i hur vi kan använda oss av de olika teknikerna för bildgivning, säger hon.

– Det var även inspirerande att höra de andra kursdeltagarnas forskningsprojekt och hur de skulle använda till exempel synkrotronljus; allt från studier på dinosauriefjädrar, till stenar och frakturläkning. Det ger en försmak på framtida möjligheter i Lund. Det kommer att komma forskare från hela världen med massor olika typer av projekt.

Läs mer om Forskarskola i Imaging of 3D structures på webbplatsen: www.imagingresearch.lu.se

Läs tidigare artikel i LUM.