Forskare på plats i Dubai: ”Slutdatum för fossilt inget att räkna med”
Vad kan världen förvänta sig av det pågående klimattoppmötet COP28? Tuffare formuleringar för att fasa ut fossila bränslen, spår energiforskaren Max Åhman som nästa vecka är på plats i Dubai. Men elefanten i rummet – ett datum då fossila bränslen faktiskt förbjuds – blir det inget beslut om, tror han.
– Publicerad den 4 December 2023
Klimatklubbar, mellanstatliga förhandlingar och branschsamarbeten – klimatförhandlingar i världen sker alltmer utanför FN:s regi där vissa grupper och länder går före. Men FN:s klimatpanel IPCC och de årliga COP-mötena spelar fortfarande en nyckelroll.
Dessa möten är de enda globala forumen där regeringar från många av världens länder samlas för att komma överens om åtgärder för att bromsa klimatförändringarna och nå Parisavtalets överenskomna 1,5 till 2-gradersmål. Och det är i dagsläget bara inom FN-förhandlingarna som mindre och fattigare länder kan göra sin röst hörd på lika villkor.
– FN:s klimatarbete går dock långsamt. På så sätt är det bra att vissa starka länder går före. Men för balansens och rättvisans skull behövs FN, säger Max Åhman, lektor i miljö- och energisystem vid LTH, Lunds universitet.
Parallellt med de regelrätta förhandlingarna under COP-mötet ordnar bransch- och frivilligorganisationer och företag på plats ”side events” för de många tusen besökarna. Som ett globalt Almedalen för klimatfrågor.
Max Åhman själv åker till Dubai för att delta i ett möte om elektrifiering som arrangeras av Business Sweden i ”Svenska paviljongen” och ett om stålindustrin och klimatklubbar (se faktaruta) tillsammans med universitetet i Kassel.
– Det är väldigt mycket mer privat industri som engagerar sig idag jämfört med för bara några år sedan. Då var företagen nästan helt tysta på dessa klimatmöten, säger Max Åhman.
Hur påverkar förändringen mötena? Finns risk för marknadsföringsjippo?
– Nja, det är ändå bra, sedan måste industrins insatser granskas som alla andra saker. Bättre att de tror på sina satsningar än att de inte tror på det, anser han.
Årets möte har hittills särskilt uppmärksammats på grund av att olje- och gaslandet Qatar är värd och att förhandlingarna leds av en oljeshejk.
Hur ska det gå till, ett oljeland har väl inget egenintresse av att minska fossilberoendet?
– Vi är fortfarande i ett läge där vi inte kommer att förbjuda fossilt. Men förnybart kommer starkt så också Qatar, Norge och andra oljestater börjar känna en viss press på sig. Det kan vara så att marknaden för olja och gas i EU och USA snart viker. Också Asien börjar titta på elbilar.
Så hur anpassar sig oljestaterna?
– De börjar exempelvis kolla på ”cirkulärt kol”, en teknik som fångar in koldioxid och sedan återanvänder det som råvara till petrokemin. Andra exempel är att de vill diversifiera sin ekonomi vilket vi bland annat ser i deras intresse i att köpa upp och sponsra fotbollsklubbar och golftourer.
Parallellt finns utmaningar med att oljeproducenter ökar försäljningen till plast- och kemiindustrin, när marknaden för fossila bränslen sviktar. Något som kollegan Fredrik Bauer uppmärksammat i en tidigare studie.
– Tankarna om ”cirkulärt kol” och investeringar nedströms i petrokemi ses därför av många forskare som en taktik för att försena omställningen, enligt Max Åhman.
Förhandlingarna i Dubai kommer bland annat att handla om hur vi ska se på koldioxidinfångning, cirkulärt kol och om det behövs ett skarpt slutdatum för användning av kol, olja och gas.
Om några veckor får vi veta vad förhandlingarna resulterat i.
Fakta: Vad är en klimatklubb?
Så kallade klimatklubbar är en internationell samarbetsform där likasinnade länder med samma höga klimatambitioner bildar en klubb och de länder som inte är med beläggs med en utsläppstull. Det ger dem som inte är med anledning att se över sina utsläpp. Ett exempel är Tyskland och Chile somnyligen tog initiativ till en ”klimat-klubb” med fokus på tung industri och klimat med totalt 33 länder som medlemmar . Ett annat exempel är ”Leadership group for Industry transition” (LeadIT) som drivs av Sverige tillsammans med Indien.