Hoppa till huvudinnehåll

Föredrag med stjärnglans på tioårsjubileum

– Publicerad den 15 April 2013

Till helgen blir det kalas - då firar studenter i Teknisk nanovetenskap vid LTH att deras civilingenjörsutbildning funnits i tio år. Programmet bjuder på öppna föreläsningar av tillresta stjärnforskare, en bankett för 190 alumner, studenter och lärare samt en branschkväll med företag. Studenter från motsvarande program i utlandet kommer för bland annat erfarenhetsutbyte.

Knut Deppert var länge programledare och en av dem som startade utbildningen för tio år sedan.

Varför startade ni den här utbildningen?

Vi såg helt enkelt att det fanns ett behov av den här kunskapen. Bakgrunden är att produktutvecklingen allt oftare sker på molekylär nivå. I den här världen råder andra lagar, vilket gör att experter inom kemi, fysik, biologi och medicin ställs inför samma typ av problem.  Därför behövs civilingenjörer som kan leda den här utvecklingen och samtidigt ha ett tvärvetenskapligt perspektiv.


Så ”nano” här för att stanna?

Ja, definitivt! Sedan är det möjligt att det kan komma att kallas för något annat på sikt.

Hur unikt är programmet?

I Sverige är det unikt. Men inte globalt. Bara i Danmark finns fyra civilingenjörsutbildningar i nanoteknik. På Danmarks tekniske universitet, i Aarhus, Köpenhamn och Aalborg. Trots det exporterar vi flera nanotekniker till Danmark. Där finns flera framgångsrika företag, exempelvis katalysföretaget Haldor Topsoe vars 97-årige grundare fortfarande är aktiv i företaget! USA startar troligtvis snart flera högre utbildningar på området. Landet har strikta regler för hur man lägger upp en utbildning, därför har det dröjt.

Men inte alla studenter försvinner väl till Danmark?

Nejdå, merparten stannar i Sverige. Vi gör undersökningar och har rätt bra koll på var de tar vägen. Drygt hälften börjar jobba som specialister, exempelvis inom biomedicin, informationsteknik eller materialteknik där de ofta utvecklar tekniska produkter och system. Vissa startar eget. Ganska många blir industridoktorander och får tjänster inom akademin, mycket av utvecklingen sker fortfarande inom forskningen.  Arbetslösheten är obefintlig.

Har utbildningen förändrats sedan starten?

Ja, den har förbättrats, men en student som började för tio år sedan skulle känna sig hemma om hon eller han började om igen.

Finns programmet kvar om tio år?

Ja, absolut!

Kristina Lindgärde

Programmet för tioårsjubileet

Utbildningen teknisk nanovetenskap