Hoppa till huvudinnehåll

Fem snabba frågor till…

…Sofia Akhlaghi, LTH-student som just nu läser en utbytestermin på University of Edinburgh i Storbritannien. Sofia är inne på sitt fjärde år på ekosystemteknikutbildningen med inriktning mot energisystem.

– Publicerad den 11 December 2014

Sofia Akhlaghi, LTH-student som just nu läser en utbytestermin i Storbritannien

Hur är det i Edinburgh?

– Jag hade hört att Edinburgh skulle vara vackert men hade aldrig kunna föreställa mig en sådan skönhet.  Omgiven av medeltida byggnader, kyrkor och monument och extremt vackra gränder känns det nästan som att gå på Hogwarts (en skola i boken om Sagan om Ringen, reds.anm).  Varje gång jag går till plugget blir jag nästan euforisk av att bara kolla mig omkring.

Vad är det roligaste med att vara utbytesstudent?

– Det är alla fantastiska möten med så många olika människor. Visst, det kanske låter som en riktig klyscha men det är sanningen. Edinburgh är en väldigt internationell stad och hag har under den korta tiden jag har varit här fått vänner över hela världen.  Studiemässigt är det också väldigt kul. Att få uppleva ett annat lärosäte och få ta del av undervisningen, som skiljer sig en del från LTH, tycker jag verkligen är berikande.  Hållbar energiförsörjning – vilket är det jag är intresserad av - är något Skottland verkligen satsar på så därför passar detta universitet mig superbra.

Varför valde du att studera utomlands?

– Det var faktiskt av den enkla anledningen att jag ville ha ett miljöombyte. Jag stortrivs verkligen på LTH men efter ett par år blir det lätt slentrian och man slutar att uppskatta det. Sedan var jag ju också nyfiken på att testa bo och leva i en annan stad och ville förbättra min engelska.

På vilket sätt tror du att du framöver kommer att ha nytta av dina utbytesstudier?

– Först och främst alla människor som jag lär känna och alla nya vänner man kan hälsa på i hela världen. Jag tror verkligen att nya kulturer och människor berikar en som människa. Studiemässigt är University of Edinburgh så pass specialiserade på sådant som jag brinner för, vilket gör att jag får extra bra kompetens. Jag tror också att studier på ett annat ställe ger perspektiv på livet, vilket jag tror är berikande i sig.

Hur var det i början?

– Precis innan jag skulle hoppa på planet från Köpenhamn fick jag lite smått panik. Helt plötsligt förstod jag verkligen inte varför jag hade sökt – jag trivdes ju så bra hemma, varför skulle jag ändra på det? Tänk om jag inte hittar några vänner? Dagen efter, efter första mötet ändrades min bild helt.  Jag hade inte kunnat föreställa mig att det skulle vara så lätt att hitta nya kompisar som utbytesstudent.  Utbytesstudentkulturen är något speciellt. Folk kommer från hela världen, ingen känner någon och alla vill ha ut så mycket som möjligt av tiden där. Detta gör att alla blir extremt öppna och alla vill hitta på saker jämt. Således blir man ett väldigt tight gäng väldigt fort.

Till sist, har du något tips?

– Om du vill lära känna ett nytt land, få lite perspektiv på livet, är sugen på lite nya vänner eller bara vill ha lite miljöombyte, då är utbytesstudier verkligen något för dig!