Hoppa till huvudinnehåll

Fem snabba frågor till Sigge Birgisson...

...LTH-alumn från civilingenjörsprogrammet för Informations- och Kommunikationsteknik (InfoCom), som förra året blev headhuntad till mjukvaruföretaget Atlassian i Sydney, Australien. Nyligen blev arbetsgivaren utnämnd som Australiens bästa av tidningen Business Review Weekly.

Anders Frick – Publicerad den 27 November 2014

Hur känns det att jobba på en sådan arbetsplats?

– Det känns riktigt bra. Inom IT-branchen är det ett ganska känt företag, främst för projektverktygen JIRA och Confluence, samt källkodsförvaringsprodukterna Bitbucket och Stash, som används av storkunder som NASA, Adobe och Ebay. Att vi utnämnts till Australiens bästa arbetsplats ger det lite extra krydda. 

Vad jobbar du med?

– Min roll är Quality Assistance Engineer och jag jobbar med produkter för källkodshantering, källkodsgranskning och kontinuerlig integrationshantering. Rollen kan närmast beskrivas som en blandning mellan testare, teststrateg och kvalitetscoach. Detta är jag för utvecklingsteam bestående av 10-14 utvecklare.

Varför är Atlassian så populärt?

– Internt handlar det om kulturen. Alla anställda lever efter våra kärnvärderingar - varje dag i allt som görs. Utifrån är Atlassian populärt kanske framförallt för att vi skapar verktyg för att genomföra projekt på bra sätt. Därför är det många som även är nyfikna på hur vi själva jobbar. 

Vilka är de största skillnaderna mot att arbeta på ett svenskt företag?

– Det är många små saker som gör att det är annorlunda från där jag jobbat tidigare. Det är lite högre lön, men samtidigt är det rätt dyrt att bo i Sydney. En del av förmånerna är högt profilerade, som ett kök proppfullt med mat, glass och godisbar. Sen har vi öl som det skålas med varje fredag kväll. Fredagsölen är ett bra ställe att skaffa nya bekantskaper. Det tillsammans med både sällskapsspel, dataspel och pingisbord gör att man gärna hänger kvar på kvällarna. Att vara i Sydney innebär också att varje helg kan bli en minisemester då man kan hänga på världens finaste stränder Bondi och Manly som bara ligger stenkast bort.

Några bra tips till den som funderar på att arbeta utomlands?

– Det är en erfarenhet för livet att åka utomlands för att studera eller jobba. Jag har gjort båda delarna och rekommenderar alla att ta steget. Ta reda på hur arbetsmarknaden ser ut och vad som erbjuds av företagen. Det är väldigt olika mellan företag och länder hur det går till. Atlassian hjälper till med allt från att sponsra arbetsvisum till att ge en bra klumpsumma när man flyttar för att komma igång på ett bra sätt.