Hoppa till huvudinnehåll

Får ERC Grant för tredje gången

– Publicerad den 13 February 2014

Professor Anne L´Huillier är Lunds och Sveriges mest framgångsrika forskare om man ser till antalet ERC-grants, de mycket prestigefulla anslag hon fått av Europeiska forskningsrådet, ERC. Nu för tredje gången!

I år får Anne L´Huillier ett så kallat Proof of Concept Grant. Anslaget har Anne L'Huillier fått för ett projekt där hon och hennes forskargrupp ska visa på potentialen för nya tekniker när det gäller att mäta ultrakorta laserpulsers elektriska fält. Anne L'Huilliers forskargrupp uppfann tekniken tillsammans med forskare från Portos universitet vid den första ERC Advanced Grant-finansieringen.

Anne L' Huilliers Proof of Concept Grant är på 149.954 euro av vilka 71.637 går till Lunds universitet och resten till ett företag i Portugal. En del av projektet görs med hjälp av forskare vid Institutionen för Elektro- och informationsteknik, EIT, vid Lunds tekniska högskola.

Anne L´Huillier är atomfysiker och arbetar med laserteknik och mycket snabba ljuspulser, så kallad attosekundsfysik där man kan "frysa" så snabba processer som elektroners rörelser eller hur en atom ändrar sig till en jon, vilket väntas ge nya rön till grundforskningen i fysik.

Se ERC:s videopresentation av Anne här: