Excellens till nytta för världen
REKTORS BLOGG. Så har årets Nobelpristagare har annonserats, en påminnelse om vetenskapens pionjärer. Och återigen har Lunds universitet listats som ett av världens främsta universitet. Att den senaste Times Higher Education-rankningen dessutom visar att Lunds universitet gör väl ifrån sig i fråga om samverkan och industriella samarbeten gläder LTH:s rektor Annika Olsson.
– Publicerad den 15 October 2024
Den gångna veckan har årets Nobelpris annonserats, och det är nu ett år sedan LTH och Lunds universitet fick beskedet att världens finaste pris i fysik tilldelades vår excellenta professor Anne L’Huillier, som under många år forskat om attosekundpulser och undervisat studenter och unga forskare inom området laserfysik.
Sedan dess är det inte mindre spännande att följa Nobelprisnyheterna, och att höra Lundaforskarna som i olika roller arbetat med förberedelser och urval.
I fjol var första gången som ett Nobelpris gick till en forskare verksam vid Lunds universitet – och för övrigt har det gått hela 24 år sedan ett svenskt universitet senast kunde glädja sig av en liknande anledning. Det var år 2000, när Arvid Carlsson, professor vid Göteborgs universitet, tilldelades Nobelpriset i fysiologi eller medicin – också det ett pris som delas ut till minne av Alfred Nobel för att belöna dem som ”hafva gjort menskligheten den största nytta”.
En nyhet som vi också gladde oss åt i förra veckan är att Lunds universitet hamnar på plats 95 – elva placeringar bättre än i fjol och plats två av svenska lärosäten, tillsammans med KTH – i Times Higher Education-rankningen (THE).
Lunds universitet på topp 100 i Times Highers rankning (på lu.se)
Att vi stigit i flera viktiga rankningar i år är förstås mycket tack vare våra excellenta forskare, som arbetar hårt för att i konkurrens med andra få forskningsmedel från de stora finansiärerna, offentliga såväl som privata.
Precis som Lunds universitets rektor Erik Renström betonar i sin blogg går det inte att nå toppen av vetenskaplig excellens utan goda kollegor. Nyfikenhet och viljan att förstå och förbättra är andra viktiga drivkrafter.
THE-rankningen visar att Lunds universitet ligger högt vad gäller samverkan och industriella samarbeten, och här vågar jag säga att LTH spelar stor roll.
På QS-rankingen – ännu en rankning som spelar roll när vi nationellt och internationellt rekryterar topptalanger – placerar Lunds universitet sig bland de tio bästa i världen vad gäller hållbarhet. Också här bidrar LTH:s forskning med utforskande och skapande som tydligt är till nytta för världen.
Fredag 18 oktober har jag glädjen att installera ytterligare fyra LTH-professorer, där samtliga fyra är verksamma i något av LTH:s profilområden, nämligen Nanovetenskap och halvledarteknologi, Cirkulär byggindustri, Aerosoler och Energiomställningen.
Alla fyra bedriver forskning som bidrar till hållbar utveckling inom sina respektive områden, och i huvudsak görs detta i nära samverkan med det omgivande samhället. Deras forskning och resultat är till nytta för våra samverkanspartners och för samhället i stort, vilket återigen visar på att vår excellenta forskning bidrar till nytta för världen.
Annika Olsson
Rektor LTH
PS Kika gärna på våra profilprodukter om du, som jag, vill visa världen hur stolt du är över 2023 års Nobelpris i fysik till bland andra professor Anne L’Huillier:
Nobelpriset i fysik 2023 – Universitetsbutiken vid Lunds universitet (på lu.se)
Vetenskapens finaste pris – till mänsklighetens nytta
När uppfinnaren, entreprenören och affärsmannen Alfred Nobel dog angav han i sitt testamente att hans förmögenhet skulle användas för att belöna dem som under det föregående året ”hafva gjort menskligheten den största nytta”.
Nobels pris skulle belöna framstående insatser fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur och fred.
Efter Alfred Nobels död påbörjades en process för att förverkliga visionen, och de första Nobelprisen delades ut 1901.
Källa: Nobelprize.org, Foto: Nobel Prize Outreach/Clément Morin