Hoppa till huvudinnehåll

Europeiskt mångmiljonregn till kemi och fysik i Lund

– Publicerad den 30 September 2013

Anne L'Huillier. Fotograf: Magnus Bergström.

Anne L'Huillier, professor i atomfysik vid LTH, är en av fyra lundaforskare som får ett prestigefyllt ERC Advanced Grant när Europeiska forskningsrådet delar ut pengar. Det är andra gången hon får anslaget.

Anne L'Huillier får drygt 17 miljoner kronor under fem år. Hennes forskning handlar om ultrasnabb atomfysik, även kallad attofysik; om att öppna ögonen för en värld som vi länge vetat fanns men fram till nu inte har kunnat se - elektronernas värld. En värld av ofattbart små och snabba förlopp och fenomen. Utvecklingen av lasertekniken har kommit så långt att vi faktiskt har möjlighet att studera den världen med hjälp av ultrakorta attosekundsljuspulser (en attosekund är en miljarddel av en miljarddel av en sekund) som fungerar som ultrasnabba kamerablixtar.

Med hjälp av ERC-pengarna kommer Anne L'Huillier och hennes kollegor att studera fundamentala atomfysikfrågor. Förenklat handlar dessa om att mäta hur det går till när en atom blir en jon, var, när och hur elektroner lämnar en atom samt hur snabbt olika elektroner rör sig.

Kristina Lindgärde

Läs mer om övriga anslagstagare här.