Hoppa till huvudinnehåll

Ett recept för innovation och tillväxt

REKTORS BLOGG. För att lyckas nyttiggöra forskning och få fram innovationer som också stannar och skapar tillväxt i Sverige krävs fri forskning, långsiktighet, kompletta kunskapsmiljöer och framsynta riskkapitalister. Det skriver LTH:s rektor Annika Olsson.

– Publicerad den 13 April 2023

Två personer arbetar på Max IV, den ena tittar på en bärbar dator som hon har  i handen.
Hur skapar vi fler framgångssagor i Sverige? De radikala teknikskiften och innovationer som grundat nya teknologier och skapat tillväxt har ofta fötts ur tvärvetenskapliga kunskapsmiljöer där grund- och tillämpad forskning fått verka i symbios med entreprenörskap under lång tid, skriver Annika Olsson. Foto: Kennet Ruona

Om forskningens finansiering ska bidra till tillväxt och lösa samhällsutmaningar behöver den förhålla sig till principer som frihet, nyfikenhet och tålamod.

Det skriver LTH:s rektor Annika Olsson, efter att nyligen ha deltagit i en workshop om effektiv organisation för statlig forskningsfinansiering.

"Man kan konstatera att de stora innovationerna och de nya teknikområdena, som Sverige haft en god tradition att skapa, inte har sprungit ur korta, underfinansierade projekt som tyngts av omständlig och tidskrävande administration."

Samtidigt behöver den entreprenöriella sektorn bli mer jämställd – en lågt hängande frukt borde vara att vi i Sverige tittar på alla forskares resultat och lösningar, resonerar Annika Olsson.

Hela blogginlägget "Receptet för innovation och tillväxt"