Hoppa till huvudinnehåll

Duon som ska leda LTH

Den ene är styrelseproffs, seglingsentusiast och lägger in egen sill. Den andre är tydlighetsälskare, mopsägare och har en egen boktipsblogg. Tillsammans ska Charlotta Falvin och Viktor Öwall leda LTH de närmast kommande åren – Charlotta som styrelseordförande och Viktor som rektor.

Anders Frick – Publicerad den 11 December 2014

Charlotta Falvin och Viktor Öwall. Foto: Anders Frick

Charlotta har suttit i många olika styrelser de senaste tio åren. Dessutom har hon stor erfarenhet av att arbeta tillsammans med entreprenörsdrivna företag – bland annat i sin form av tidigare vd för TAT, bolaget som startades av LTH-alumner och sedan köptes upp av mobilbolaget Blackberry. Hon är utbildad ekonom och har under många år arbetat på ingenjörsbolaget Axis – också det ett LTH-tungt bolag. Sedan 2011 har hon även en hedersdoktorshatt från LTH.

Viktor är en veteran på LTH. Han har varit här sedan han själv studerade till civilingenjör i elektroteknik, med undantag för 1995-1996, då han genomförde postdoktorala studier på University of California i Los Angeles. Viktor är föreståndare för det av Vinnova sponsrade forskningscentret System Design on Silicon, och är prefekt för institutionen för elektro- och informationsteknik.

Vad utmärker en bra ingenjör?

Charlotta: Ingenjörer kan vara bra på många olika sätt. Ett av dem är att kunna lösa riktigt djupa och specifika problem. Ett annat är att kunna förklara bredden och sätta saker och ting i sitt sammanhang för att förstå, förklara och förbättra hur de hänger ihop. Båda dessa sorters bra ingenjörer har jag haft stor nytta av genom åren.

Viktor: När en bra ingenjör träffar på ett helt nytt problem så ska denne kunna ta kunskaper ur sin befintliga verktygslåda och lösa problemet. Det gäller även att kunna stoppa när uppgiften är tillräckligt bra löst – annars finns det risk att det blir för dyrt.

Hur förändras kraven på ingenjörer?

Viktor: Idag är informationsflödet så stort och det gäller att kunna sålla, sortera och bedöma vilken information som är relevant. Det är en av många krav på den nya tidens ingenjörer.

Charlotta: Jag ser att ingenjörer måste anpassa sig mer och mer mot användbarhet och att arbeta med humanister i teamet. Ingenjörer har alltför länge själva försökt göra tekniken användbar, och inte lyckats särskilt väl, vilket inte är konstigt eftersom det i regel inte är deras bästa talang. Ett annat viktigt krav är förmåga att koppla ihop – allt från personer till prylar. Att dra nytta av kompisar och kollegor på rätt sätt är i sig en viktig förmåga.

Vilka styrkor anser du att LTH har?

Viktor: LTH:s stora bredd. Här finns så många spännande projekt och man känner knappt till en tiondel av dem. En annan styrka är att vi är en del av ett stort och framgångsrikt universitet.

Charlotta: Att det produceras så många duktiga ingenjörer här – det har jag haft nytta av i 20 år. Vi har också en global konkurrensfördel i den låga hierarkiska strukturen, den svenska kultur där folk pratar med varandra. Meritokrati är värdefullt och mänsklig respekt samt tolerans är helt enkelt slagkraftiga konkurrensfördelar.

Vilken påverkan tror ni att e-learning och MOOC:s får framöver?

Viktor: Vi måste förhålla oss till att exempelvis MIT och Stanford lägger ut en massa bra utbildningsmaterial på webben. Samtidigt finns det stora poänger i tvåvägskommunikation – det är lite andefattigt att sitta hemma och kolla på föreläsningarna via sin dator. Ta parallellen med en konsert, rent tekniskt är det mycket bättre ljudkvalitet att sitta och lyssna på CD-skivan hemma i vardagsrummet än att stå på en stor utomhusarena med tusentals andra. Ändå gillar många att göra just det sistnämnda.

Charlotta: Jag hörde en intressant idé om att Sveriges tekniska högskolor och universitet skulle kunna gå samman och producera en riktigt bra webbaserad standardpresentation av sådana föreläsningar som alla teknologer måste ta del av. Såvitt jag kan se är det inte så meningsfullt att producera det just i Sverige, utan hellre använda det internationella materialet. Men oavsett vilket så skulle man få mer resurser över till personliga möten och värdeskapande tvåvägskommunikation. Det finns säkert professorer som tycker att tvåvägskommunikation är jobbigt, men undervisning kommer att bli mer och mer av dialog och kravet på lärarna kommer helt klart att förändras.

Viktor: Redan idag finns det studenter som hellre tar del av föreläsningar via webben från andra utbildningsinstitut än att gå på de egna kursernas föreläsningar. Vi måste som sagt förhålla oss till detta.

Charlotta: En annan vinkel på detta är att det rimligen kommer att leda till inflation i utbildning. Om du kan sitta varsomhelst i världen och utbilda dig till vadsomhelst – hur ska man så kunna konkurrera som ingenjör? Det blir, så att säga, ett race to the bottom. På sikt blir det omöjligt att konkurrera med kvantitativ kunskap. Istället måste vi använda vår förmåga att samarbeta med varandra för att öka synergin. Flaskhalsen blir hur man gör saker mänskligt och attraktivt, vilket bland annat innebär större samarbete över fakulteterna.

Hur jobbar en bra styrelse?

Charlotta: En bra styrelse är både ifrågasättande och stöttande. Ta parallellen med näringslivet – där är styrelsens viktigaste uppgift att få bolagets vd att överträffa sig själv, snarare än att utöva kontroll.

Vad innebär bra ledarskap för dig?

Viktor: Tydlighet och att se människorna bakom. Att vara personlig. Att vara transparent i det man gör och motivera vilka beslut som tas. Men även att kunna erkänna vad som eventuellt inte blev så bra, att står för det och vara prestigelös.

Vilka erfarenheter har du med dig från näringslivet?

Charlotta: Jag föreställer mig att jag kommer att ha nytta av att jag själv inte är ingenjör, men har jobbat i och nära ingenjörstunga organisationer. Jag har också med mig drygt tio års styrelseerfarenhet i bagaget – totalt har jag nog suttit i närmare 20 olika styrelser.

Vad gör du helst när du är ledig?

Charlotta: Är på sjön. Seglar eller paddlar kajak. Jag gillar också att laga mat.

Viktor: Ligger i soffan och läser böcker, lagar mat, flanerar i en stad eller bara slappnar av. Jag har också en segelbåt, en Maxi77, men är bara ute någon enstaka tur per år.

Favoritmat?

Charlotta: Fisk, sushi är jättegott!

Viktor: Jag gillar japanskt och italienskt.

Bästa bok som ni har läst i år?

Charlotta: Thinking, Fast and Slow av Daniel Kahneman och Kalla det vad fan du vill av Marjaneh Bakhtiari.

Viktor: Jag har en egen boktipsblogg på eit.lth.se, kolla där. Varannan vecka recenserar jag nya böcker.

Berätta något om dig själv som kanske inte är så känt?

Charlotta: Jag är en hejjare på att lägga in sill!

Viktor: För den som bor i Lund så kanske det inte är så okänt att jag har mopsar. Mer okänt är nog att jag har en koloniträdgård.

Vilken fråga skulle ni vilja ställa till varandra?

Viktor: Jag undrar hur du tänkte när du fick frågan om att ställa upp som styrelseordförande?

Charlotta: Jag undrar faktiskt motsvarande sak. Varför ville du bli rektor?

Viktor: Jag känner starkt för LTH och LU som helhet. De som nominerade mig måste ju tro att jag skulle kunna göra ett bra jobb som rektor. Det känns både hedrande och spännande – LTH har många utmaningar framför sig, i olika avseenden.

Charlotta: Min drivkraft är nyfikenheten. Visst har jag undrat vilka krav och förväntningar som folk har på mig; Jag vet ju inte på vilka grunder som jag har blivit nominerad, och det känns ju lite läskigt. Men jag känner samtidigt ingen tvekan: LTH och regionen ligger mig nära om hjärtat, och dessutom ser jag fram emot så mycket kul grejer som jag kommer att få reda på!

Anders Frick

Fotnot: En längre videointervju med Viktor Öwall och LTH:s nya prorektor, Annika Mårtensson, finns tillgänglig på webben: http://www.lth.se/anstalld/valberedning/videointervju/

 

·         Se Viktor och Charlotta presentera sig i en videofilm: https://www.youtube.com/watch?v=bgpiEQCxJAc