D'où Venons Nous? Que Sommes Nous? Où Allons Nous?
– Publicerad den 25 January 2019
Nyligen hamnade jag framför en dokumentär om den franska konstnären Paul Gauguin, en av favoriterna i min ungdom. Det ledde mig att fundera över konstnären som drevs av idéer och en vilja att förnya och gick all-in, och över inspirationen vi idag kan hämta från hans verk.
Vad var det som intresserade mig som ung, konsten eller det minst sagt märkliga livsödet? Bland annat bodde han hos Vincent van Gogh i Arles när denne skar av sig örat, och sedan lämnade han ”civilisationen” för Polynesien. Gauguin var knappast ett levnadsmässigt föredöme – och han slutade sina dagar tragiskt i Söderhavet, sjuk och utblottad. Men hans genialitet och hans driv att ständigt utforska konsten och skapa nytt är drabbande. En ständig fråga: kan och skall vi skilja på verket och personen?
Det finns otaliga Gauguinbiografier och -skildringar, som till exempel Kon-Tiki-fararen Bengt Danielssons Gauguins söderhavsår och William Somerset Maughams fiktiva Månen och silverslanten (jag skrev om den båda i min bokblogg den 16 oktober 2014). Men mest känd är Gauguin för sina tavlor från Söderhavet. En av dessa fantastiska målningar bär titeln D'où Venons Nous? Que Sommes Nous? Où Allons Nous? (Varifrån kommer vi? Vilka är vi? Vart går vi?). Den målades 1897 och hänger idag på Museum of Fine Arts i Boston.
Det här verket använde jag i min docentföreläsning som ingång, för att förklara upplägget, och jag skulle vilja använda det igen.
För frågorna om var vi kommer ifrån och var vi är, dem kan vi analysera och reflektera över, men vart vi är på väg kan vi påverka. Och här är det värt för oss på LTH att på nytt tala om våra drömmar och upptäckter. Hur går vi på LTH vidare, vart är vi på väg? Hur utforskar vi och bryter ny mark med samma driv som Gauguin?
På LTH skapar och utforskar vi, till nytta för världen och för att förbättra människors livsvillkor. ”Vi” är studenter, forskare och anställda från olika håll av världen och alla med olika bakgrund och förutsättningar. Denna brokighet eller diversitet är en styrka! När våra kunskaper och infallsvinklar bryts får vi till stånd en kreativ utveckling. Jag är verkligen stolt över vår gemensamma skaparkraft, över hur vi ställer frågor och angriper dessa och ser till att vara till nytta för samhället.
Därför hoppas jag att vi tillsammans, under året som nu börjat, ska öppna sinnet. Kan vi vara ännu modigare, använda något vi redan känner till men skapa något helt nytt?
I tider då konserverande, nationalistiska krafter skördar framgångar är det viktigt att vi möts och arbetar tillsammans. Vi på LTH är en viktig kraft för att förbättra för människor, och genom våra drömmar och vårt hårda arbete kan vi påverka vart vi är på väg!
Viktor Öwall
Rektor LTH
PS Jag tycker att man skall vara försiktig med att pådyvla andra människor sin uppfattning om konst. För att förnya tanken och göra vidare upptäckter – ta det ni gillar och finner inspiration i! Kanske i LTH:s rika konstskatt som vi skrivit om tidigare. Men för vissa är konsten inte en inspirationskälla, och då hoppas jag att ni hittar den källan någon annanstans.