Hoppa till huvudinnehåll

Apple köper upp ytterligare bolag med LTH-anknytning

– Publicerad den 28 August 2013

Skånska bolaget AlgoTrim har köpts upp av den amerikanska telekomjätten Apple. Bakom bolaget står tre grundare med anknytning till Lund och LTH.

AlgoTrim grundades 2005 och utvecklade algoritmer som gör det möjligt att köra operativsystem och applikationer snabbare och med mindre minnesanvändning. Mjukvaran komprimerar processorinstruktioner, vilket gör den användbar i exempelvis mobiltelefoner och surfplattor.

Anders Berglund, Martin Lindberg, och Anders Holtsberg har alla arbetat på Ideonbaserade teknikbolaget Zi Decuma. Anders Holtsberg har tidigare doktorerat inom statistik på LTH och Anders Berglund tog sin civilingenjörsexamen i fysik på LTH.

I slutet av 2011 beräknades AlgoTrims teknik finnas i drygt 100 miljoner mobiltelefoner världen över. Flera tunga teknikbolag stod på AlgoTrims kundlista, och Googles operativsystem Android var innan uppköpet i fokus för bolaget.

AlgoTrims är Apples andra bolagsuppköp i regionen. Det första gjordes 2010, när Polar Rose övergick i USA-bolagets ägo. Polar Rose utvecklade algoritmer för ansiktsigenkänning, och grundades av Jan Erik Solem. Idag är han tillbaka som doktorand på LTH:s matematikcentrum i Lund.

Läs mer om nyheten hos Rapidus, som avslöjade nyheten

Apple aquires Swedish startup AlgoTrim

LTH-nytt om Apples uppköp av Polar Rose

Framgångsrika matematiker på LTH