Hoppa till huvudinnehåll

Annorlunda kick off för teknologer

I år testades ett nytt grepp under teknologernas introduktion. Under en dag fick alla nyantagna civilingenjörsstudenter ägna sig åt självreflektion, själva och i grupp och under ledning av en grupp äldre studenter.

– Publicerad den 27 August 2014

– Det finns ett enormt sug efter sådana här frågor. Vi ingenjörer blir förbannat skickliga på att lösa problem med de hårda variablerna, men det blir allt viktigare att förstå de mjuka värdena också, säger Johan Fredriksson, student i Teknisk Nanovetenskap.

Hela sommaren har han och 45 andra teknologer och även flera ekonomstudenter planerat dagen som ägde rum igår.

Förra året fick alla nyantagna studenter på teknisk matematik, teknisk fysik och teknisk nanovetenskap testade ett liknande upplägg. Responsen blev väldigt positiv. Därför bestämde man sig för att i år skala upp projektet.

Hjälp för att lägga upp övningar har de fått från studievägledningen på LTH och en studentdriven förening som heter World Values Initiative.

Något liknande finns inte i Sverige, och såvitt han vet, inte någon annanstans i världen heller.

Kolla intervju med Johan Fredriksson här 

 

Detta hände under dagen ”Ingenjörsmässig problemlösning – med de mjuka variablerna:

Första halvan av dagen hade individfokus. Studenterna testade övningar och verktyg för att reflektera kring: Vad är viktigt för mig? Vad driver mig? Vad är mina värderingar och vart kommer de ifrån? Hur kan jag bidra?

Avsikten är att studenterna ska komma i nära, ärliga och avklädda dialoger med varandra och ge sina berättelser om vad i deras liv som format just deras värderingar.

Andra halvan av dagen hade fokus på gruppnivå och relationer.  De reflekterade kring begreppet ”dreamteam”, genomgic team building, noga förankrad i de enskilda individerna, för att därefter under tidspress lösa ett klurigt problem där alla deltaga