Hoppa till huvudinnehåll

Anders Axelsson summerar

Det är dags att försöka summera mina sju år som rektor för LTH. Det har varit fantastiskt roligt och utvecklande att få arbeta som rektor. Livet brukar vara fyllt av ”ups and downs”. På LTH är det mest ”ups”.

– Publicerad den 11 December 2014

Anders Axelsson, avgående rektor. Foto: Anders Frick

Vad har varit bäst under min tid som rektor?

Forskningsframgångarna har varit otaliga inom många helt skilda områden. I vår strategiska plan säger vi att ”ur bredd växer spets”. LTH har bevisat att det är sant. Styrkan beror på de enskilda forskarna som ligger i forskningens framkant.

Trenden med ett ökat intresse för teknik och naturvetenskap håller i sig. Högt söktryck till våra utbildningar och nytt publikrekord i Vattenhallen Science Center LTH. Där kan skolungdomar experimentera och låta sig inspireras av spännande teknik och naturvetenskap. Vattenhallen har blivit en angelägenhet för oss alla: forskare, lärare, studenter och administrativ personal. Där arbetar vi tillsammans. Vi visar tillsammans upp en välkomnande högskola.

Vilket har varit sämst under min tid som rektor?

Vi får inte ersättning från departementet för det arbete vi gör inom utbildningen. Trots underfinansiering gör våra lärare och studenter storverk. Lärarnas pedagogiska skicklighet och studenternas höga ambitioner skapar goda resultat.

Jag sörjer också över att våra politiker inte förstår att de missar väldens chans att täcka den framtida ingenjörsbristen genom att öka antalet studieplatser. Vi hoppas att de tänker om. Just nu måste vi avvisa duktiga gymnasieelever som står på kö för att läsa teknik

Hur ser framtiden ut?

De stora forskningsanläggningarna ESS och Max IV kommer att påverka LTH, Lunds universitet, regionen och Sverige. Lund kommer att vara en magnet för forskare från hela världen. Vi kommer att ha utbildningar som på olika sätt kopplar samman anläggningarna med LTH.

Slutligen en hälsning till Viktor Öwall, som tar vid som ny rektor efter 1 januari. Mina varmaste lyckönskningar till dig och till LTH. Jag hoppas att du kommer att känna dig lika nöjd som jag efter dina år som rektor. Jag är övertygad att det kommer att gå som på räls i fortsättningen också. Vi har mycket att vara stolta över!

 

Anders Axelsson
Rektor LTH