Hoppa till huvudinnehåll

Almedalen – och en skön sommar!

Vi lägger ännu en framgångsrik termin bakom oss då LTH:s lärare och studenter utmärkt sig med nya forskningsrön, prisade examensarbeten, fin forskningsfinansiering och intressanta projekt i samverkan med våra partners nationellt och runt om i världen. Det skriver LTH:s rektor Annika Olsson, som vill önska alla LTH:are och samarbetspartners en avkopplande sommar.

– Publicerad den 14 June 2024

Sommar på Öresund, två fartyg i vackert väder.
Sköna sommardagar hägrar kring bland annat Öresund. Återigen blir det gott betyg från rektor Annika Olsson till lärare, anställda och engagerade studenter som ständigt lever LTH:s vision: Tillsammans utforskar och skapar vi – till nytta för världen. Foto: Johan Persson

Magnolian har blommat ut och lugnet lägrat sig över Lundagård och LTH:s campus. I slutet av maj hade jag glädjen att överlämna cirka 325 diplom till nyutexaminerade civilingenjörer, högskoleingenjörer, arkitekter, industridesigners och internationella masterstudenter, i Universitetshusets fina aula. Jag kände mig verkligen stolt att se den bredd och mångfald av kompetens som nu lämnar studentlivet bakom sig, för nya utmaningar som framtidens samhällsbyggare, och som är efterlängtad hos framtida arbetsgivare.

Fredagen därefter firade vi stolt våra hedersdoktorer Eva Lindroth och Björn Liljeqvist tillsammans med 75 doktorer efter avlagda prov och hela elva jubeldoktorer. Det var speciellt glädjande att jubeldoktor Inga-Lena Lamm, som var LTH:s första kvinnliga student, som en sann pionjär och förebild för jämställdhet och mångfald höll jubeldoktorernas tacktal på festligheterna under promotionsmiddagen.

 

Vi lägger ännu en framgångsrik termin bakom oss, där LTH:s lärare och studenter syns i många positiva sammanhang, med nya forskningsrön, prisade examensarbeten, fin forskningsfinansiering och nya intressanta projekt i samverkan med våra partners nationellt och runt om i världen. Så ännu en termin med gott betyg till LTH:s lärare, anställda och engagerade studenter, som ständigt lever vår vision – tillsammans utforskar och skapar vi till nytta för världen!

 

Och redan nu kan vi blicka fram emot att välkomna nya studenter till våra utbildningar, som vi glädjande nog ser att fler vill läsa och där vi tack vare riktade satsningar kring grön omställning nu kan erbjuda cirka 100 ytterligare platser.

Men innan vi stänger helt för sommar och semester syns vi i Almedalen där vi talar om viktiga ämnen som Hur får vi mat på bordet när det uppstår en kris? och Hög tid att rusta mot översvämningar – vem gör vad och hur? Tillsammans med Centrum för Mellanösternstudier hålls ett seminarium om hur vattnet ska räcka till alla. Så om ni är i Visby – besök oss på Hästgatan.

Arrangemang av LTH och Lunds universitet under Almedalsveckan (på lu.se)

 

Jag vill önska alla LTH:are och våra samarbetspartners en riktigt fin sommar med tid för avkoppling!

 

Annika Olsson

Rektor LTH