Hoppa till huvudinnehåll

73 miljoner till LTH-forskning

– Publicerad den 3 October 2013

När Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse delar ut sina årliga projektanslag går 143 miljoner av totalt 770 miljoner kronor till Lunds universitet. Tre av dessa är LTH projekt och kan leda till att vi i framtiden får nya lasertillämpningar, hittar nya sätt att tillverka läkemedel och får nya halvledande nanotrådar fortsättningsanslag. Dessutom ingår atomfysiker i ett projekt som koordineras från Chalmers.

Här följer en beskrivning över de beviljade projekten:

Mikael Akke, professor i biofysikalisk kemi, får drygt 40 miljoner kronor som förhoppningsvis kan leda till nya och bättre metoder för att utforma läkemedel. Utmaningen är att förstå vilka drivkrafterna är när den lilla, läkande molekylen i ett läkemedel binder till sin måltavla, oftast ett protein i människokroppen vars funktion man vill påverka.

Hittills har man betraktat proteinerna som om de vore statiska och jämnt såg likadana ut, men verkligheten är inte så enkel, påpekar Mikael Akke:

- Proteinerna har en benägenhet att ändra struktur ibland, något som påverkar styrkan i bindningen. Bindningen påverkas också av förändringar i vattnet som finns i proteinets närmiljö. Det är sådant här vi vill studera, förklarar han.

Till sin hjälp kommer Mikael Akke och hans kollegor använda en rad avancerade undersökningstekniker, bland andra Max-labb och Lund NMR centrum.

Marcus Aldén, professor i förbränningsfysik, får drygt 15, 5 miljoner för att utveckla nya tillämpningar av laserdiagnostik. Allt sedan dess tillkomst i början av 60-talet har lasern spelat en allt större roll i vårt dagliga liv, exempelvis i CD-spelare, optisk kommunikation, avståndsmätning och i olika medicinska tillämpningar. På senare tid har olika former av diagnosticering blivit ett snabbt växande område för lasertekniken tack vare att man kan göra beröringsfria mätningar med hög tids- och rumsupplösning.

Vid avdelningen för förbränningsfysik på LTH finns en av världens mest avancerade utrustningar på området. Denna har skänkt omvärlden en fördjupad förståelse om hur främst förbränningens inre liv - till gagn för effektivare motorer av olika slag, bland annat.

Detta projekt handlar dock mestadels inte om förbränning, utan här ska laserdiagnostiken som förbränningsfysikerna i Lund utvecklat sedan tidigt 1980-tal korsbefruktas och förädlas till helt andra användningsområden.

Fem områden är identifierade. Dessa handlar om att öka förståelsen runt förgasningsprocesser tillsammans med världsledande expertis från DTU, materialforskning i samarbete med synkrotonljusforskare och Max-labb, om att fördjupa kunskapen om hur nanotrådar kan tillverkas i gasfas, så kallad aerotaxi, studier av processer i olika plasmafenomen samt utveckling av ny diagnostik utnyttjande ultrasnabba så kallade femtonsekundspulser
- Gemensamt för alla är att de har potential för vetenskapliga genombrott och kan komma svensk industri och samhälle till godo, säger Marcus Aldén.

Lars Samuelson, professor i fasta tillståndets fysik, får ett fortsättningsanslag på 18 miljoner kronor för sin forskning om att bygga oerhört små halvledande nanotrådar, som förväntas kunna ge energieffektivare och billigare lysdioder, transistorer och solceller, bland annat. Läs reportage på KAW:s hemsida: http://www.wallenberg.com/kaw/forskning/nanotradar-kan-losa-varldens-energiproblem. Forskningen finns också presenterad i Nature, ”Continuous gas-phase synthesis of nanowires with tunable properties", Nature 492, 90 (2012))

Dessutom ingår Olle Lundh, forskarassistent i atomfysik, och Claes-Göran Wahlström, professor i atomfysik, i projektet "Plasma based compact ion sources" som beviljats drygt 38 miljoner kronor. En tredjedel av medlen, ca 13 miljoner kronor, går till Lunds universitet där den experimentella delen av projektet kommer att äga rum. Vid Lunds högeffektlaserlaboratorium finns en så kallad multi-terawattlaser som kommer användas för avancerade laserexperiment inom extrem plasmafysik och jonacceleration. Huvudsökanden finns vid Chalmers och även medarbetare vid Umeå universitet ingår i projektet.

Alla beviljade projekt vid Lunds universitet.

Samtliga beviljade projekt i Sverige.

Kristina Lindgärde