Vad gör en ingenjör?
Ingenjörer utvecklar dina favoritappar, designar våra städer och tar fram livsviktiga säkerhetslösningar och hållbara omställningar för samhället.
De är problemlösare, teknikexperter och kreativa innovatörer som spelar en avgörande roll för samhällsutvecklingen. Ingenjörer arbetar inom flera olika områden, med allt från produktutveckling och IT-säkerhet till stadsplanering och forskning. De skapar hållbara lösningar som gör vårt liv mer hälsosamt och våra städer smartare och mer miljövänliga. I sitt arbete omvandlar de idéer till praktiska lösningar och produkter – och utvecklar morgondagens kunskap och teknik
På denna sida kan du upptäcka mer om ingenjörsyrket och LTH:s ingenjörsprogram, och få en inblick i hur du kan vara med och forma framtiden.
Yrket
Som examinerad ingenjör kan du arbeta med planering, konstruktion och utveckling av nya produkter och lösningar, men även med marknadsföring, forskning och undervisning. Du arbetar ofta i projekt tillsammans med människor från andra ämnesområden, inte sällan som chef eller projektledare.
Arbetsområden som ingenjör:
- AI och IT-system
- Biomedicinsk teknik
- Byggnad och konstruktion
- Elektronik
- Energi och miljöteknik
- Forskning
- Maskinteknik, robotik och industriprocesser
- Transporter och infrastruktur
Vad är skillnaden mellan en högskoleingenjör och civilingenjör?
- En högskoleingenjörsutbildning är tre år och fokuserar på praktisk tillämpning av teknisk kunskap, vilket gör dig redo att snabbt komma ut i arbetslivet.
- En civilingenjörsutbildning är fem år och ger dig ytterligare teknisk och teoretisk förståelse, ofta med fokus på forskning, innovation och utveckling.
Är matten svår?
Alla ingenjörsutbildningar innehåller en hel del matematik. På LTH räknar vi med att många vill ha och behöver hjälp med matematiken. Därför finns det mycket stöd att få.
SI - få hjälp av erfarna studenter
Inom LTH:s SI-undervisning får du handledning av erfarna studenter och räknar matte i grupp. SI-mentorprogrammet är mycket uppskattat och har funnits på LTH i över 20 år.
Mer om SI-undervisning på Studentwebben
Lärarstöd
I de första matematikkurserna hjälper dina lärare till med strukturen. Inför varje moment beskriver de tydligt vad du behöver jobba med för att klara kursen.
Föreläsningar och seminarier
På en föreläsning introduceras oftast nytt material som du själv jobbar med för att sedan kunna ha en mer avancerad genomgång på ett uppföljande seminarium.
Övningar
En viktig del av studierna är övningar. Här får du möjlighet att ställa frågor till dina övningsledare om de problem som du stöter på.
Repetera som förberedelse
Ska du börja plugga på LTH är det viktigt att du kan utföra räkning med papper och penna. Du kan förbereda dig genom att repetera i dina matematikböcker från gymnasiet.
LTH har sammanställt ett häfte som går igenom viktiga delar av gymnasiets matematik. Ladda ner det och räkna igenom innan du börjar din utbildning.
Häfte för att repetera matematik (PDF, 10MB, öppnas i ny flik)
Digitala diskussionsforum
Använd dig av kursens digitala diskussionsforum för att få hjälp av både lärare och dina kursare.
Halka inte efter
Det finns mycket stöd att få under utbildningen, men som student måste du själv ta ansvar för att inte halka efter. Följ med i undervisningen och studera regelbundet. Spara inte tentaplugget till sista minuten.
5 tips för att klara första mattekursen
Matematikkurser på universitetsnivå kan vara krävande, särskilt under det första året. Många oroar sig för hur svår matten egentligen är. Det finns inga genvägar i matematiken, för de allra flesta gäller det att engagera sig, använda rätt studieteknik och jobba regelbundet med olika övningar.
Frågor och svar
Vanliga frågor och svar
Om du ställer den frågan till tio ingenjörer så kommer du att få tio olika svar. Ingenjörer arbetar med att lösa tekniska problem inom många olika områden. Teknik finns överallt i samhället, till exempel i affärer, livsmedel, idrott, skolan, fabriker, kontor, banker, forskningsavdelningar med mera.
Ingenjörer designar, utvecklar, testar och förbättrar produkter, system och processer. Yrket är brett och sträcker sig över många områden, från bygg- och maskinteknik till datateknik och medicin- och teknik.
Det finns många olika typer av ingenjörer, såsom civilingenjörer, högskoleingenjörer, maskiningenjörer, elektroingenjörer, datateknikingenjörer och miljöingenjörer. Varje inriktning har sitt eget fokusområde, men gemensamt för alla ingenjörer är att de använder vetenskap och teknik för att hitta lösningar på komplexa problem.
Både högskoleingenjörer och civilingenjörer har med sig ett strukturerat arbetssätt från utbildningen. Du får lära dig problemlösning och logiskt tänkande, att hitta alternativa lösningar samt testa och analysera utfallet. De flesta ingenjörer arbetar i projekt och team. Dessa arbetsformer kommer du att få träna på under din utbildning.
Den ingenjörsmässiga grunden gör att en högskoleingenjör och en civilingenjör kan arbeta inom samma område, kanske sida vid sida i olika projekt. Båda yrkesgrupper är eftertraktade på arbetsmarknaden. En högskoleingenjör är väl tränad i tillämpningen av sina kunskaper och kommer snabbt ut i yrkeslivet. Eftersom civilingenjörsutbildningen är två år längre blir den förstås både bredare och djupare. Båda utbildningarna ger rätt förutsättningar för att arbeta som ingenjör och för att fortsätta utvecklas och lära sig nya saker under hela karriären.
Om man tittar på lönestatistik tjänar en civilingenjör i snitt mer än en högskoleingenjör. Detta är förstås individuellt och det finns många saker som kommer att påverka just din framtida lön.
Ingenjörens roll är att förstå människors behov för att kunna skapa framtidens produkter och tjänster. Förutom en stark grund i matematik och naturvetenskap är problemlösningsförmåga, kreativitet, logiskt tänkande och kommunikationsförmåga viktiga egenskaper för en ingenjör. Det är också viktigt att vara nyfiken och ha en vilja att ständigt lära sig och utvecklas, eftersom teknik och vetenskap utvecklas hela tiden.
En specialisering är vanligtvis en del av civilingenjörsutbildningen där du väljer att fördjupa dig inom ett specifikt område under de sista åren av programmet.
En master är ett påbyggnadsprogram efter en kandidat- eller civilingenjörsexamen som ger en ännu mer avancerad fördjupning inom ett ämnesområde.
Detta är en vanlig fråga. Vår erfarenhet är, att om man som student är beredd att utveckla sin studieteknik och lägga ned den tid som behövs, så brukar utbildningen gå bra. Universitetet är ett högre stadie, som kräver mer tid och förändrad studieteknik om man jämför med gymnasiet. På LTH finns det mycket stöd att få under din studietid.
En ingenjörsutbildning är en yrkesexamen och är i de grundläggande kurserna ganska lika mellan olika lärosäten. Det kan skilja lite i upplägg och innehåll, beroende på forskningsområden på lärosätet. Det du ska överväga är hur du trivs på den ort där utbildningen är förlagd. Exempelvis är Lund en välkänd studentstad, med ett rikt studentliv som för många är ett stort plus när de väljer utbildning.
Det finns många intressanta arbetsmarknadsprognoser. Exempelvis de som finns på Arbetsförmedlingen och även SACO.
Ja! Du kan skugga en student för att få inblick i hur en vanlig dag kan se ut som LTH-student. Vi deltar även på flera mässor och evenemang under året där du kan träffa och ställa frågor till våra studenter och studie- och karriärvägledare.
Håll koll på kommande evenemang