Utbildningen
Här är utbildningen för dig som är intresserad av nanovetenskap och vill tillämpa nanoteknik för att skapa framtidens material, läkemedel eller elektronik. Detta är den enda civilingenjörsutbildningen i Sverige med nanovetenskap som genomgående tema under alla fem åren.
LTH:s utbildning inom nanovetenskap ger ett tvärvetenskapligt helhetsperspektiv på nanoteknik, där specialkomponerade kurser bland annat i kemi och biomedicin bidrar till att bredda den grund som fysik och matematik ger. Under utbildningen får du både studera teori och lära dig använda tekniker inom nanoteknologin.
Målet med utbildningen är att utbilda civilingenjörer som känner sig tilltalade av att sudda ut gränserna mellan traditionella kunskapsområden som biologi, fysik, kemi, materialvetenskap och elektronik.
Redan från dag ett återspeglas denna tvärvetenskapliga karaktär i utbildningen. Teknisk nanovetenskap attraherar motiverade studenter med en mycket bred intressesfär. Många studenter utnyttjar också möjligheten att läsa kurser eller göra examensarbete i utlandet. En vistelse utomlands spetsar utbildningsprofilen och ger erfarenheter för livet.
Vad nanovetenskap är
Gränserna mellan traditionella kunskapsområden som medicin, biologi, fysik, kemi, materialvetenskap och elektronik suddas alltmer ut. Utvecklingen av tekniker inom dessa områden går fort. Produktutvecklingen sker allt oftare på atomär nivå för att få fram nya och unika egenskaper som behövs till morgondagens teknologi. På den atomära skalan gäller andra lagar, vilket kräver förståelse och kompetens att förutsäga dessa samband.
Samtidigt ökar möjligheten att värdera en produkts säkerhet i och med studier på nanoskalan. Man kan därför på ett effektivt sätt förhindra att skador hos människor och natur uppkommer.
För att lyckas med detta krävs ofta en tvärvetenskaplig kompetens för att analysera, tolka och bedöma resultat från olika forskningsområden. Tvärvetenskapen möjliggör arbete i olika tekniska branscher, en förståelse och överblick av arbetsprocessen samt en god förmåga att kommunicera med forskare och specialister inom olika områden.
Teknisk nanovetenskap vänder sig till dig som vill dyka ner i en värld där klassiska, makroskopiska lagar inte längre fungerar utan där kvantmekaniken tar över och ett atomistiskt perspektiv, med en ny syn på saker och ting, krävs.
Karriär och framtid
Nanotekniken är ett nyckelområde för svensk industris framtid. Exempel på nanoteknik inom dagens industri är användning av nanopartiklar i slitstarka däck, i målarfärg och cement, som UV-filter i solkräm och för att färga glas. Nanostrukturerade ytor som inte repas har börjat dyka upp i stekpannor, liksom nanodesignade trådar i byxor på vilka inte ens ketchup fastnar.
Efter examen kan du se fram emot ett omväxlande arbete där du, ofta i en internationell miljö, arbetar med att utveckla forskningsnära, avancerade tekniska produkter, system och metoder inom biologi, fysik, kemi, elektronik eller materialvetenskap. Du kan komma att arbeta som specialist eller som forskare i ett företag inom biomedicin, informationsteknik eller materialteknik. Du kan också arbeta som forskare och lärare vid ett universitet alternativt som konsult eller entreprenör.
Bred utbildning som lönar sig
Alla LTH:s ingenjörsprogram är breda utbildningar som ger dig en solid grund att stå på. Som ingenjör kan du bidra till – och skapa nya lösningar för – en hållbar samhällsutveckling och en grön, miljövänlig omställning.
Som utbildad ingenjör har du hög ingångslön. För 2024 rekommenderar fackförbundet Sveriges Ingenjörer att civilingenjörer begär minst 40 200 kronor per månad i ingångslön. Medellönen ligger, enligt 2024 års statistik från CSB, på 59 400 kronor.
Du får en gedigen teoribakgrund till nanovärlden och goda kunskaper om och färdigheter i tekniker för att skapa och analysera nanostrukturer. Under utbildningen får du både studera teori och lära dig använda tekniker inom nanoteknologin.
Utbildningens första tre år består av kurser där du läser en bred blandning av tekniska och naturvetenskapliga ämnen och tvärvetenskapliga kurser. Du kommer även att lära dig om elektronmikroskop och om hur sensorer fungerar. Du lär dig redan från första årskursen att analysera, tolka och bedöma resultat från olika forskningsområden.
Under de avslutande två åren väljer du en av dessa specialiseringar: Högfrekvens- och nanoelektronik, Nanobiomedicin, Nanofysik eller Material. Den specialisering du väljer kommer att ge dig en spetskompetens inom utbildningen. Oavsett specialisering kan din framtida arbetsmarknad vara inom både industrin och akademin.
Lunds universitet hamnar på plats 8 i världen i QS World University Ranking: Sustainability, som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen.
Hållbar utveckling är en integrerad del i alla LTH:s utbildningar och du får kunskap och verktyg för att i framtiden arbeta med viktiga områden och påverka samhällsutvecklingen.
Utbildningen inom Teknisk nanovetenskap lär dig att arbeta med lösningar för flera av de globala målen, särskilt:
- God hälsa och välbefinnande
- Hållbar energi för alla
- Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
- Hållbar konsumtion och produktion
Den specialisering du väljer kommer att ge dig en spetskompetens inom utbildningen. Oavsett specialisering kan din framtida arbetsmarknad vara inom både industrin och akademin.
Nanobiomedicin
Förbereder dig för ett jobb inom t.ex. läkemedelsindustrin. Du kan också komma att arbeta med utveckling av andra typer av medicinska produkter eller material för medicinska ändamål.
Material
Fokuserar på uppbyggnaden av material. I ett framtida arbete är det möjligt att du hamnar inom industri som utvecklar starkare och lättare material för allt från tennisracket till flygplan.
Nanofysik
Ger en stor valfrihet för framtiden där du kan komma att arbeta inom allt från grundläggande halvledarfysik till mer teoretisk modellering av nanostrukturer.
Högfrekvens- och nanoelektronik
Kan leda till arbete med utveckling av elektronik för nästa generations datorer; komponenter designade för hög hastighet och låg energikonsumtion.
Anmäl dig till utbildningen
Behörighet
Grundläggande behörighet
samt
- Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik E)
- Fysik 2
- Kemi 1
Examen
Civilingenjörsexamen i Teknisk nanovetenskap
Master of Science in Engineering, Engineering Nanoscience
Kurser
Dessa ämesområden och kurslistningar är till för att ge en överblick av programmets kurser. För LTH:s officiella kursinformation, se läro- och timplanen.
Läro- och timplanen på Studentwebben LTH