Utbildningen
En civilingenjör i kemiteknik kan kombinera de minsta byggstenarnas egenskaper till nya material och ämnen med helt andra egenskaper – först i liten skala på ett laboratorium och sedan i stor skala vid produktion.
Kemiteknik kombinerar kemi med teknik och matematik så att nya produkter och processer kan utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt. De färdigheter som utbildningen ger är nödvändiga för omställningen till cirkulär ekonomi där produktion baserad på förnyelsebara råvaror ingår.
Samhället står inför stora utmaningar för att åstadkomma en hållbar utveckling, där de produkter som behövs kan produceras utan miljöstörande utsläpp och på ett energieffektivt sätt. Som civilingenjör i kemiteknik har du viktiga kunskaper och förmågor för att bidra till denna omställning.
Utbildningen kombinerar kemi med teknik och matematik för att ge kunskap om vägen från molekyl till produkt och utformningen av processer. Att lösa problem tränas under hela utbildningen.
Du studerar i en miljö med internationellt framstående forskning, engagerade lärare och goda näringslivskontakter.
Karriär och framtid
Kemiteknik vid LTH ger dig en utbildning för många viktiga framtidsområden. Goda kontakter med internationella företag i regionen, närheten till forskningsmiljöer som Ideon och Medicon Village samt forskningsanläggningarna MAX IV och ESS gör att många möter sin framtida arbetsplats under utbildningen.
Kemitekniker kan arbeta med driftsfrågor i kemisk industri eller med forskning och utveckling. En del arbetar med marknadsföring och försäljning eller med miljöfrågor hos myndigheter och företag, ofta som chefer eller projektledare. Det finns också goda möjligheter att arbeta med forskning på universitet.
Bred utbildning som lönar sig
Alla LTH:s ingenjörsprogram är breda utbildningar som ger dig en solid grund att stå på. Som ingenjör kan du bidra till – och skapa nya lösningar för – en hållbar samhällsutveckling och en grön, miljövänlig omställning.
Som utbildad ingenjör har du hög ingångslön. För 2024 rekommenderar fackförbundet Sveriges Ingenjörer att civilingenjörer begär minst 40 200 kronor per månad i ingångslön. Medellönen ligger, enligt 2024 års statistik från SCB, på 59 400 kronor.
Utbildningen är uppdelad i ett basblock på 3 år och en fördjupningsdel på 2 år.
Basblocket innehåller kurser i ämnen som matematik, kemi och kemiteknik. I kemikurserna får du en molekylär förståelse för hur atomer och molekyler interagerar och reagerar samt hur material är uppbyggda. I kemitekniken bygger du vidare på dina kemikunskaper och lär dig designa produkter och processer. De sista två åren läser du en specialisering: Läkemedel, Material eller Processdesign. Här får du både möjligheter till fördjupning och till fria val ur ett stort kursutbud.
Undervisningen är mycket omväxlande. Redan i början av utbildningen ingår industrianknutna projekt där kunskaper i främst kemiteknik tillämpas. Det finns också stora inslag av laborativa moment där du får tillämpa och praktisera dina kunskaper i kemi och kemiteknik.
Utbildningen innehåller laborationer där du själv får utforska kemiska teorier och använda modern utrustning. Du läser flera projektkurser där du får möjlighet till självständigt lärande. Det finns stora möjligheter att läsa en del av din utbildning utomlands eftersom kemiteknik är internationell utbildning.
Utbildningsprogrammet har en nära koppling till forskning både när det gäller lärare och utrustning. Denna koppling genomsyrar utbildningen och är särskilt tydlig inom just specialiseringarna samt i examensarbeten.
Du kommer också att tränas inom andra områden som t ex presentationsteknik och projektarbete.
Lunds universitet hamnar på plats 3 i världen i QS World University Ranking: Sustainability, som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen.
Hållbar utveckling är en integrerad del i alla LTH:s utbildningar och du får kunskap och verktyg för att i framtiden arbeta med viktiga områden och påverka samhällsutvecklingen.
Utbildningen i Kemiteknik lär dig att arbeta med lösningar för flera av de globala målen, särskilt:
- God hälsa och välbefinnande
- Hållbar energi för alla
- Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
- Bekämpa klimatförändringarna
Material
Material ger dig kunskap om hur du kan utveckla morgondagens material för t.ex. fordons-, elektronik- och läkemedelsindustrin. Du fördjupar dig i material- och polymerkemi. Här lär du dig om både framställning och karaktärisering av nya avancerade funktionella material som t.ex. nanomaterial.
Processdesign
Processdesign: handlar om att ta fram effektiva tillverkningsprocesser som krävs för att ta fram konkurrenskraftiga produkter, allt från färger och läkemedel till baskemikalier. Processen ska vara ekonomiskt optimal samtidigt som den ger minimal miljöbelastning. Du får de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta med processutveckling som exempelvis energieffektivisering och bedömning av risker.
Läkemedel
Läkemedel: ger dig fördjupad kunskap om arbete med framställning och utveckling av läkemedel. Att utveckla ett nytt läkemedel kräver många olika typer av kunskap inom områden som biologi, kemi, kemiteknik och bioteknik. Den vetenskapliga bredd som finns vid LTH gör att vi kan utbilda civilingenjörer med kunskaper i både design av nya molekyler, syntes och analys av aktiva substanser samt i utveckling av läkemedelsformuleringar och processutveckling. Här läser du flera projektkurser där vi arbetar med frågeställningar som ligger nära läkemedelsindustrins forskning och utveckling.
Anmäl dig till utbildningen
Behörighet
Grundläggande behörighet
samt
- Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik E)
- Fysik 2
- Kemi 1
Examen
Civilingenjörsexamen i Kemiteknik
Master of Science in Engineering, Chemical Engineering
Kurser
Dessa ämesområden och kurslistningar är till för att ge en överblick av programmets kurser. För LTH:s officiella kursinformation, se läro- och timplanen.
Läro- och timplanen på Studentwebben LTH
Ämnesområden
Hämtar kurser...
Dator i utbildningen
Du behöver ha tillgång till dator, PC eller Mac, gärna bärbar som klarar den programvara universitetet tillhandahåller. Om programvara behöver köpas eller hyras anges det i kursplanen.
Läs mer om datorprestanda, programvaror och inköp: LTH:s råd om datorinköp.
Förutsättningar i studiemiljön
Studierna innehåller obligatoriska inslag som förutsätter att du kan arbeta självständigt och säkert i olika miljöer, till exempel laboratorier, verkstäder och vid fältstudier. Det krävs att du följer säkerhetsföreskrifter och anvisningar samt kan vistas i och lämna lokalerna på ett säkert sätt. Studierna förutsätter även förmågan att följa och styra de studerade processerna.
I utbildningen ingår laborationer i dragskåp och i processhall, hantering av hälsovådliga, frätande och/eller giftiga kemikalier, arbete med mikroorganismer och celler.
Etiska betänkligheter
Utbildningen innehåller även obligatoriska moment mot vilka vissa personer kan känna betänkligheter, inom exempelvis genmodifiering. Den som vill genomgå utbildningen har dock skyldighet att inhämta kunskaper och färdigheter inom utbildningens alla områden, i den mån det är nödvändigt för att uppfylla kursmålen. För vissa moment förekommer särskilda krav gällande regler för hygien, utformning av skydds- och arbetskläder samt sekretess och professionalism.