Utbildningen
LTH:s kandidatutbildning i livsmedelsteknik riktar sig till dig som har ett intresse för att arbeta med livsmedel och måltider. Utbildningen, som är unik i sitt slag, har fokus på att med teknikens hjälp producera dagens och morgondagens mat på ett säkert, effektivt och hållbart sätt.
Livsmedelsteknik används vid all hantering och tillagning av mat: Allt från storskalig industriell livsmedelsproduktion till småskalig, lokal verksamhet. Den ska garantera oss näringsrik och säker mat - som naturligtvis även smakar bra.
Samtidigt är livsmedelsbranschen i en ständig förändring som styrs av många faktorer: Från lagar och regleringar till konsumenters behov och efterfrågan. Även globala händelser - såsom klimatförändringar och konflikter - förändrar och påverkar tillgången till livsmedel.
Kandidatutbildningen i livsmedelsteknik bygger på kunskap inom produktion, utveckling och kvalitet. Den belyser allt från kostnadseffektiv skolmat och livsmedelshantering i butiker till småskalig gourmetmat. Du får kunskap om vad som påverkar matens kvalitet längs hela kedjan från råvara till slutlig produkt, och hur du leder och utvecklar livsmedelsverksamheter utifrån dagens och framtidens krav.
Utbildningens inriktning på processteknik för livsmedelsproduktion, kombinerat med ekonomi, ledarskap och verksamhetsutveckling, gör den till en utbildning som är helt unik i sitt slag i Sverige.
Utbildningen vänder sig till dig som arbetar eller har arbetat med livsmedel och måltider i minst nio månader t ex som kock eller inom storhushåll, i butik eller inom livsmedelsindustrin.
Karriär och framtid
Som utbildad livsmedelstekniker är du eftertraktad på arbetsmarknaden och har mycket goda karriärmöjligheter. Kvalificerade och kompetenta medarbetare som bedömer, säkerställer och leder livsmedelsproduktion och livsmedelshantering är eftertraktade i alla olika områden inom livsmedelsbranschen: industri, detaljhandel, storhushåll och restaurang, skola och myndigheter.
Utbildningen ger dig möjlighet till en karriär med kvalificerade uppgifter. Du får grunden till att leda, utveckla och driva projekt inom hela livsmedelsbranschen.
Du kan arbeta både på privata företag och inom offentlig verksamhet. Du kan arbeta som exempelvis livsmedelsinspektör, kvalitets- eller teamchef, kvalitets- eller processtekniker, produktutvecklare och produktionsledare. Exempel på framtida arbetsuppgifter är till exempel produktions- eller kvalitetsledning, produktutveckling, livsmedelssäkerhet och livsmedelsinspektion. (Nämnda exempel baseras på enkätsvar från tidigare studenter. Enkäten skickades ut 2024.)
Efter examen kan du även välja att studera vidare på ett masterprogram. Utbildningen startar vartannat år. Kommande utbildningsstart är hösten 2025.
Bred utbildning som lönar sig
Alla LTH:s utbildningar är breda och ger dig en solid grund att stå på. Som utbildad livsmedelstekniker kan du bidra till – och skapa nya lösningar för – en hållbar samhällsutveckling och en grön, miljövänlig omställning. En utbildad livsmedelstekniker har en medellön på 38 900 kr. (Medellön är hämtad från SCB:s lönesök 2023.)
Utbildningen vänder sig till dig som arbetar eller har arbetat med livsmedel och måltider i minst nio månader. Under utbildningen tar vi tillvara på, och använder oss av, dina tidigare yrkeserfarenheter. Kursernas innehåll kan appliceras till verkliga situationer, vilket ger en fördjupad förståelse för den livsmedelstekniska processen och utbildningens kurser.
Under utbildningen varvas teori med laborationer, gästföreläsningar, studiebesök och projektarbeten. En del av projekten görs i samarbete med branschen. Fem veckors praktik ingår.
LTH har utbildat studenter inom livsmedelsteknik i femtio år och forskningen inom ämnet är framstående. Som student får du tillgång till världsledande anläggningar och labb i din undervisning.
Lunds universitet hamnar på plats 8 i världen i QS World University Ranking: Sustainability, som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen.
Hållbar utveckling är en integrerad del i alla LTH:s utbildningar och du får kunskap och verktyg för att i framtiden arbeta med viktiga områden och påverka samhällsutvecklingen.
Utbildningen i Livsmedelsteknik lär dig att arbeta med lösningar för flera av de globala målen, särskilt:
- Hållbar konsumtion och produktion
- God hälsa och välbefinnande
- Ingen hunger
- Rent vatten och sanitet för alla
Utbildningen är tre år och leder till en kandidatexamen i livsmedelsteknik. Du kan även välja att ta ut en högskoleexamen med livsmedelsteknisk inriktning efter två år.
Förutom att söka till hela kandidatprogrammet finns också möjligheten att söka till senare del (år 3) för dig som har en examen från Livsmedelsteknisk högskoleutbildning och vill utöka till en kandidatexamen.
Anmäl dig till utbildningen
Behörighet
Grundläggande behörighet
samt
nio månaders yrkeserfarenhet från livsmedelsindustrin, livsmedelsbutik, storhushåll eller restaurang.
Din erfarenhet från branschen
När du söker till utbildningen måste du styrka dina yrkeserfarenheter från livsmedelsbranschen. På antagning.se finns information och instruktion om hur du laddar upp rätt papper och vad som räknas som arbetsintyg. Läs informationen noga.
Intyg om arbetslivserfarenhet (antagning.se)
Sök utbildningen
Utbildningen söks via antagning.se.
Examen
Kandidatexamen i livsmedelsteknik
Bachelor in Food Science
Kurser och programinnehåll
Varje utbildning har en läro- och timplan och en utbildningsplan som beskriver programmets innehåll.
Kurser
Dessa ämesområden och kurslistningar är till för att ge en överblick av programmets kurser. För LTH:s officiella kursinformation, se läro- och timplanen.
Läro- och timplanen på Studentwebben LTH