Hoppa till huvudinnehåll

Civilingenjör i datateknik

300 högskolepoäng · 5 år · Civilingenjörsexamen

Utbildningen

Vill du vara med och utveckla av framtidens digitala system? Då är detta utbildningen för dig. I allt från det enklaste trafikljuset till den mest avancerade månlandaren finns den där: datorn. Som civilingenjör inom datateknik är det du som tillsammans med andra designar och utvecklar dagens och framtidens datorsystem, vilket sammanhang de än återfinns i.

Som civilingenjör i datateknik kommer du att ha stor valfrihet i yrkeslivet och du får möjlighet att arbeta med teknik som ligger i framkant av vad som är möjligt.

Utbildningen präglas av en helhetssyn på datatekniken som innefattar människan som utvecklare och användare. Det finns ett stort behov av civilingenjörer som kan hantera avancerade system anpassade efter människans behov både nu och i framtiden. Här får du chansen att bidra till och leda utvecklingen av ett digitaliserat samhälle i ständig förnyelse.

Som färdig civilingenjör i datateknik kommer du att vara väl förtrogen med människans roll i samhället och i de system där datorer ingår. Du vet hur datorer är konstruerade och hur nätverk av datorer är uppbyggda, och kommer även kunna styra industriella processer med hjälp av datorer.

Du kan utveckla datorprogram av olika slag och har en ordentlig matematisk grund, men även kunskaper inom exempelvis fysik, elektronik och digitalteknik. 

Karriär och framtid

Arbetsmarknaden ser mycket ljus ut då det finns ett stort behov av civilingenjörer i datateknik. Din kompetens kan användas inom en mängd olika områden, till exempel processindustrin, telekomindustrin, media- och underhållningsbranschen och medicinska tillämpningar. Du har även möjlighet att fortsätta med en karriär som forskare inom universitetet. Som civilingenjör i datateknik kan du arbeta inom hela fältet mellan teknik och människa. Du kommer att kunna använda ett systemtänkande där såväl programvara och hårdvara, som teori och tillämpningar, tillsammans bildar en helhet.

Bred utbildning som lönar sig

Alla LTH:s ingenjörsprogram är breda utbildningar som ger dig en solid grund att stå på. Som ingenjör kan du bidra till – och skapa nya lösningar för – en hållbar samhällsutveckling och en grön, miljövänlig omställning.

Som utbildad ingenjör har du hög ingångslön. För 2024 rekommenderar fackförbundet Sveriges Ingenjörer att civilingenjörer begär minst 40 200 kronor per månad i ingångslön. Medellönen ligger, enligt 2024 års statistik från CSB, på 59 400 kronor.

Under de tre första åren får du en kvalificerad teknisk utbildning med en hel del matematik och grundläggande tekniska ämnen. Tidigt ägnas även en stor del av utbildningen åt utveckling av datorprogram, datorteknik och tillämpningar. Målet är att kunna utveckla datorprogram av skilda slag, veta hur datorer är konstruerade och hur nätverk av datorer är uppbyggda.

De sista två åren skaffar du dig en egen profil på din utbildning genom att välja en av åtta specialiseringar: Programvara, Inbyggda system, Bilder och grafik, Nätverk och säkerhet, Maskinintelligens, Hårdvarunära systemutveckling, Software Engineering samt System, signaler och reglering. Här finns också utrymme att läsa och komplettera med icke-tekniska kurser från hela Lunds universitet. 

Under utbildningen får du kontakt med forskning på internationellt sett mycket hög nivå inom till exempel programvaruutveckling, datasäkerhet, telekommunikation, reglerteknik och signalbehandling.

Det blir allt vanligare att teknologerna läser ett år utomlands. LTH har utbytesavtal med universitet över hela världen.

Lunds universitet hamnar på plats 3 i världen i QS World University Ranking: Sustainability, som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen. 

Hållbar utveckling är en integrerad del i alla LTH:s utbildningar och du får kunskap och verktyg för att i framtiden arbeta med viktiga områden och påverka samhällsutvecklingen.  

Utbildningen inom Datateknik lär dig att arbeta med lösningar för flera av de globala målen, särskilt:

  • Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
  • Hållbara städer och samhällen
  • Hållbar energi för alla

Datateknikutbildningen ger dig kunskaper som gör att du efter civilingenjörsexamen har mycket stor valfrihet i ditt yrkesval, oavsett vilken specialisering du väljer att fördjupa dig inom. För varje specialisering gäller att du får mycket goda möjligheter att arbeta med utvecklingsarbete inom industrin eller forskning på universitet och högskolor. 

Bilder och grafik

Lär dig avancerade metoder för att analysera, konstruera samt behandla digitala bilder. Behovet finns överallt – allt från underhållningsindustrin med spel och film till medicinska tillämpningar.

Hårdvarunära systemutveckling

Lär dig konstruera hård-varan i digitala datorsystem. Såväl programvaruaspekter som hårdvaruaspekter för bästa prestanda ingår.

Inbyggda system

fokuserar på datorsystem som är inbyggda i andra system som mobiltelefoner och bilar. Det kan till exempel vara som realtidsprogrammering och kommunikation mellan programvara och hårdvara.

Maskinintelligens

lär dig hur man kan få maskiner att bete sig intelligent och hur kunskap representeras i en dator. Artificiell intelligens, neurala nätverk och maskininlärning är centrala delar i denna specialisering

Nätverk och säkerhet

Lär dig hur avancerade kommunikationssystem och alla dess delsystem är konstruerade. Säkerhet är en av många viktiga aspekter att ta hänsyn till redan i designfasen av ett modernt kommunikationssystem.

Programvara

Lär dig avancerad programmering och hur man använder datorsystem för att lösa problem. Här ingår t.ex. nya programspråk, avancerade algoritmer och nya tillämpningar som språkbehandling och kompilatorteknik.

Software engineering

Inriktar sig på mjukvarukvalitet och projektledning för mjukvarusystem. Här lär du dig hur industriella projekt utförs och kurserna behandlar allt från krav på systemen till hur dessa testas.

System, signaler och reglering

Lär dig att konstruera system för avancerade tillämpningar där datorer och program utgör fundamentala komponenter. Du kommer att använda den senaste tekniken för ett flertal avancerade datatekniska lösningar, system och tillämpningar.

Anmäl dig till utbildningen

Behörighet

Grundläggande behörighet

samt

  • Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik E)
  • Fysik 2
  • Kemi 1

Examen

Civilingenjörsexamen i Datateknik
Master of Science in Engineering, Computer Science and Engineering

Intervjuer

Emma Asklund. Foto.

Vi får lära oss många olika saker, där kanske inte allt är ens favoritämne, men det kopplas till helheten vilket gör det intressant.

Emma Asklund, student

Teknik har länge varit ett stort intresse hos Emma Asklund. Under gymnasietiden läste hon teknikprogrammet, vilket bidrog till det självklara valet att fortsätta i samma spår och utbilda sig till civilingenjör inom datateknik på LTH.

Det bästa med utbildningen menar Emma är dess bredd som bidrar till att den aldrig känns enformig eller tråkig.

– Vi får lära oss många olika saker, där kanske inte allt är ens favoritämne, men det kopplas till helheten vilket gör det intressant. Att utbildningen har mycket programmering och matte är ett stort plus, då jag tycker det är väldigt roligt. Under specialiseringen har vi ett bra utbud på en mängd intressanta kurser att välja mellan. Jag själv valde att läsa lite mer ledarskap och företagstänk, något jag länge velat veta lite mer om.

Emma hade inte programmerat något innan utbildningen, utan har lärt sig under utbildningens gång.

– Jag har lärt mig jättemycket, och tycker det är superkul. Så pass kul att jag till och med varit labbledare i programmering. 

Något annat som även lockade mig var att hon redan under tredje året hade två alternativ till utbyte, ett till Kina och ett till Kanada.

– Jag åkte till Waterloo, säger Emma.

Hon har ännu inte bestämt sig vad hon skulle vilja arbeta med.

– Jag tycker det mesta är väldigt roligt och intressant, så jag har svårt att bara välja ett ämne som jag skulle vilja jobba med. Jag tycker både frontend- och backendutveckling är roligt, men även att leda team, så jag hoppas att jag kan hitta ett varierande jobb där jag kan få in lite av det mesta.

Emma beskriver studentlivet som helt underbart, där det finns något för alla och du aldrig har tråkigt.

– Jag kan verkligen rekommendera alla att söka sig till någon av de sektioner och föreningar som finns i Lund. Det är verkligen det roligaste man kan göra och man får vänner för livet.

Läs hela Emmas berättelse 
Dölj Emmas berättelse 
Henrik Kjellander. Foto.

Jag skaffade mig en solid grund inom datorvetenskap, algoritmer och metodiker.

Henrik Kjellander, Senior Test Engineer, Google Sweden AB

Jag tog min civilingenjörsexamen i Datateknik år 2004, och sedan 2011 arbetar jag som Senior Test Engineer på Google Sweden AB i Stockholm.

En av anledningarna till att jag valde att läsa på LTH var universitetets goda anseende. Jag lockades också av den anrika staden med det sprudlande studentlivet.
 
Utbildningen gav mig en bred kunskap om hur man löser problem ingenjörsmässigt. Jag gillade i synnerhet de utmärkta datorvetenskapliga kurserna, fysiken och reglertekniken. Jag skaffade mig en solid grund inom datorvetenskap, algoritmer och metodiker. De många labbarna i diverse kurser ger en bra förmåga att tänka analytiskt och lösa komplexa problem. Jag fick också en bra insikt i utmaningarna med att utveckla mjukvara, både i liten och stor skala.
 
Idag arbetar jag med test-automation, kvalitetssäkring och infrastruktur. Det är en öppen källkodsstack för realtidskommunikation som används både av webbläsare och appar.
 
Jag rekommenderar studenter att engagera sig utanför studierna, till exempel i nationer eller kåren. Det är också värdefullt att söka sommarjobb eller praktikplatser på teknikföretag. Det ger nyttig erfarenhet och kontakter för framtida anställning.

Läs hela Henriks berättelse 
Dölj Henriks berättelse 
Henrik Kjellander. Foto.

Kurser

Dessa ämesområden och kurslistningar är till för att ge en överblick av programmets kurser. För LTH:s officiella kursinformation, se läro- och timplanen.

Läro- och timplanen på Studentwebben LTH

Ämnesområden

  • Datorteknik 10%
  • Programmering 12%
  • Datavetenskap 15%
  • Matematik 13%
  • Breddade ämneskunskaper 10%
  • Specialisering och valfria kurser 30%
  • Examensarbete 10%

Kontakt

Joakim Cao. Foto.

Joakim Cao

Studie- och karriärvägledare

datateknik@lth.lu.se
046-222 72 89

 

Tobias Björklund. Foto.

Tobias Björklund

Studie- och karriärvägledare

datateknik@lth.lu.se
046–222 71 38

 

Dummybild.

Carl-Johan Andersson

Internationell koordinator

carl-johan.andersson@lth.lu.se
046-222 15 11

Pablo Hernandez. Foto.

Pablo Hernandez

Programplanerare

pablo.hernandez@lth.lu.se
046-222 71 02

Flavius Gruian. Foto.

Flavius Gruian

Programledare

flavius.gruian@cs.lth.se
046–222 45 18