Nyheter
Doktorander presenterar avhandlingar kopplade till energiomställning
Under oktober har flera doktorander presenterat sina avhandlingar med koppling till energiomställning. Här följer en sammanfattning av de nya avhandlingarna.
Två LTH-projekt tilldelas 17 miljoner från Mats Paulssonstiftelserna
Stamceller, precisionsmedicin och cancer står i fokus när Mats Paulssons stiftelse delar ut medel. Stiftelsen delar ut medel till forskningsprojekt med ”hög innovationspotential och relevans för samhället i närtid”.
”Hur många av er är rädda för batterier?”
LTH-forskaren Elna Heimdal Nilsson inledde sin föreläsning under Framtidsdagarna med just den frågan – ”Hur många av er är rädda för batterier?” – och det visade sig att publiken inte var särskilt rädd. I sin presentation ”Batterisering – säkerheten kring framtidens Li-jon batterier” delade hon med sig av den senaste forskningen kring batteriteknik [...]
"Excellens till nytta för världen"
REKTORS BLOGG. Så har årets Nobelpristagare har annonserats, en påminnelse om vetenskapens pionjärer. Och återigen har Lunds universitet listats som ett av världens främsta universitet. Att den senaste Times Higher Education-rankningen dessutom visar att Lunds universitet gör väl ifrån sig i fråga om samverkan och industriella samarbeten gläder [...]
LTH-forskare får 26 miljoner från Wallenbergstiftelse
Tre forskare från Lunds universitet får anslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse på sammanlagt 87 miljoner kronor för forskning inom framtidens halvledare, vårt immunologiska minne och nästa generations genterapier. En av dessa är Vanya Darakchieva, professor i fasta tillståndets fysik.
LTH-forskare får Erna Ebelings pris 2024
Hanna Isaksson, professor i biomedicinsk teknik vid LTH, Lunds universitet, tilldelas Erna Ebelings pris 2024 för sin framstående forskning inom området biomekanik, med speciell tyngdpunkt på betydelsen vid diagnostik av sjukdomar som till exempel benskörhet och förståelsen av vävnaders uppbyggnad och sammansättning.
Samarbete mellan LTH och Sveriges Ingenjörer ger miljöstipendier på 1,5 miljoner
Ett nytt samarbete mellan LTH och Sveriges Ingenjörers miljöfond ger 30 studenter stipendier på 1,5 miljoner under tre år. Målet är att resultaten ska leda till hållbara lösningar i den fysiska miljön och kan även innebära nya företag och jobb.
Hallå där, Martin Andersson – berätta om er resa mot ett kompetenscentrum
I mitten av september höll professor Martin Andersson ett lunchseminarium om kompetenscentret AdTherM, inom vilket han även är biträdande föreståndare. Seminariet lockade 25 deltagare från profilområdet Energiomställningen och fokuserade på hur kompetenscentret skapades samt hur det är organiserat.
Festligt firande av en av fysikens främsta
På årsdagen av 2023 års Nobelpris i fysik samlades vänner och forskarkollegor utanför fysiska institutionen i Lund för att hedra professor Anne L'Huillier. Firandet hyllade inte bara hennes banbrytande forskning, utan också hennes ödmjukhet och engagemang under det gångna året.
Anne L'Huillier – om året som vetenskapens rockstjärna
Ett år har gått sedan Anne L’Huillier blev Lunds universitets första Nobelpristagare. Sedan dess har Anne L’Huillier försökt använda den massiva uppmärksamheten för att väcka vårt intresse för forskning. Hon har även behövt hantera det märkliga i att bli en vetenskapens rockstjärna som tillfrågas om selfies på stan.