Nyheter
Nytt projekt: En utmaning att klara behovet av gröna metaller
En osäkerhet på vägen mot samhällets elektrifiering är de oumbärliga mineralerna. Vilka risker finns med ökat importberoende? Hur ska beslutsfattare agera för att säkra behovet? Dessa frågor ska besvaras i ett nyligen beviljat projekt som Mistra finansierar med 20 miljoner. LTH är värd och André Månberger, lektor i miljö- och energisystem, är [...]
"Grön omställning och ökad konkurrenskraft – LTH är redo"
REKTORS BLOGG. Vi på LTH är redo att stärka bidraget till grön omställning genom forskning, samverkan och fler ingenjörer. Det skriver rektor Annika Olsson med anledning av beskedet om att regeringen vill göra satsningar på utbildning och forskning för att stärka ingenjörslandet Sverige.
Kulturnatten på LTH
Under Kulturnatten på LTH, den 16 september, erbjuds det mängder av lärdomar och roliga aktiviteter för stora som små.
Satsning på ingenjörer och batteriforskning i budgetpropositionen
Lunds universitet får 47,8 miljoner kronor för att utbilda fler ingenjörer och anställa fler som kan undervisa och forska inom elektrifiering och batteriteknik.
Fyra nya centrum för excellent forskning inom hållbar och digital omställning till LTH
Vinnova satsar på elva nya kompetenscentrum inom områden som är viktiga för en hållbar industri och en digital samhällsomställning. Fyra av dessa hamnar på LTH.
Välkommen – på LTH samlas världen!
LTH är en plats för drömmar och upptäckter, och det är en styrka för vårt lärosäte att ni som kommit hit har olika bakgrund, skriver LTH:s rektor Annika Olsson.
Oväntade beteendet vid skogsbränder
Vid omfattande skogsbränder kan människor behöva evakueras från sina hem. En ny studie bekräftar vikten av tidig information till boenden: människor som flyr hemmen kör nämligen bil långsammare än annars, trots att tiden är knapp.
”Klimatanpassning av tätorter är en komplex fråga att lösa”
Hur ska framtidens samhällen stå emot allt kraftigare skyfall och höjda havsnivåer? Klimatsäkrandet av städer och deras byggnader kräver många svar och ibland nya regelverk, säger Henrik Aspegren, VA-expert och adjungerad professor vid Institutionen för kemiteknik på LTH.
Svenska Ingenjörssällskapet i Storbritanniens stipendium 2023 till LTH-student
LTH-studenten Oliver Belfiore, maskinteknik, har utsetts till mottagare av Svenska Ingenjörssällskapet i Storbritanniens stipendium 2023 för ”hans passion för teknik, konstruktion, motorsport och hans tekniska skicklighet.”
”Det pinsamma var ju att glaset sprack”
KONST PÅ CAMPUS. Ett offentligt verk invid sjön Sjön lockar konstvetare till LTH och Lund. LTH-fontänen har knappt fungerat sedan den invigdes 1970, men kan möjligen tas i bruk igen. Om rätt teknik och proffs får ta vid – och om någon kan tänka sig att ta notan.