Nyheter
Hur får vi rätt kompetens för vätgas i Skåne?
I slutet av augusti stod Lund University Commissioned Education (LUCE) och forskare från LTH profilområde Energiomställningen som värdar för ett laddat event. Inbjudna till dagen var Trelleborgs kommun, Energimyndigheten samt de regionala energibolagen Trelleborgs Energi AB, Öresundskraft AB och Kraftringen. Eventet markerade en avslutning på det [...]
Virtuell demenssimulator ökar kunskapen om kognitiv sjukdom
Hur känns det att leva med en demenssjukdom? ”Demenssimulatorn” kan hjälpa till att besvara det. Virtual reality-forskarna vid LTH har tagit fram simulatorn som ska öka kunskapen om kognitiv sjukdom genom virtuella och interaktiva upplevelser.
Varning för värme och kyla – ny avhandling i Arbetsmiljöteknik
Varningssystem för extremväder finns utvecklade vid de flesta nationella myndigheter för väderprognos men de tar sällan människans förmåga och sårbarhet i beräkning, utan är oftast baserade på lufttemperatur. Det menar Jakob Eggeling, doktorand i arbetsmiljöteknik vid LTH som nu försvarar sin avhandling.
Stora Guldmedaljen till Anne L'Huillier
Anne L'Huillier, professor i fysik vid LTH, Lunds universitet, tilldelas Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) Stora Guldmedalj 2024 för betydelsefulla insatser inom akademins verksamhetsfält. Priset delas ut av Marcus Wallenberg, IVAs preses.
Atomer absorberar energi på oväntat sätt
Ett överraskande beteende hos atomer ger forskare nya insikter i ett av de mest grundläggande fenomenen i naturen: absorption av ljus. Ett nytt fysikaliskt fenomen för ljuspulser har upptäckts. Studien har genomförts av forskare vid Lunds universitet och publiceras i ansedda Physical Review Letters.
Rektors blogg: ”Glädjande att fler vill bli ingenjörer, arkitekter och industridesigners”
Jag hälsar alla nya studenter välkomna till en spännande utbildning, skriver LTH:s rektor Annika Olsson. Hon betonar LTH-kulturen – med respekt för olikheter som grund – och gläds åt att 40 procent av LTH:s nya studenter i år är tjejer.
En världsledande, nyfiken miljö – med nya nanolabbet som en av hörnpelarna
Svar om sjukdomar och träffsäkra läkemedel. Bättre batterier och sensorer. Smartare solceller, LED-belysning, halvledare – och minskat behov av naturresurser. Lunds universitets nya nanolaboratorium blir möjligt tack vare ett långsiktigt samarbete med externa aktörer där siktet är inställt på att möta hållbarhetsutmaningar och ge svar på många av [...]
ERC Proof of Concept till Per Augustsson
Per Augustsson, docent i biomedicinsk teknik på LTH har tilldelats ett prestigefyllt Proof of Concept-anslag från Europeiska forskningsrådet (ERC). Det är hans tredje ERC-anslag.
”Ett krispigt förslag” efterfrågas under Almedalensnack om halvledare
Ett rundabordssamtal om halvledare stod på agendan i Almedalen. Diskussionen, som LTH vid Lunds universitet stod värd för, tog upp hur Sverige kan bidra till satsningarna som görs i Europa. En av slutsatserna under samtalet var ”ju krispigare agenda – desto mer policypåverkan”.
Så kan svenskarna få mat om det blir krig
Efter Rysslands invasion av Ukraina har livsmedelsberedskap seglat upp som en prioriterad fråga. Forskaren Cecilia Tullberg berättar om hur hon och många andra experter anser att vi ska säkra tillgången på mat.