Nyheter
Studenter från Riskhanteringsprogrammet vann priser för bästa examensarbete 2014
Studenter från Civilingenjörsprogrammet i Riskhantering skördade stora framgångar i SWERMAs (Swedish Risk Management Association) och IPSs (Intresseföreningen för Processäkerhet) examensarbetestävlingar. Einar Améen och Axel Andersson examensarbete ”Beroendeanalys ur ett flödesperspektiv – Utveckling av analysverktyg” utsågs till bästa [...]
Duon som ska leda LTH
Den ene är styrelseproffs, seglingsentusiast och lägger in egen sill. Den andre är tydlighetsälskare, mopsägare och har en egen boktipsblogg. Tillsammans ska Charlotta Falvin och Viktor Öwall leda LTH de närmast kommande åren – Charlotta som styrelseordförande och Viktor som rektor.
Så löser LTH:arna parkeringsproblemet
Tre parkeringsböter på en och samma månad fick Henrik Hallgren att ta sig i kragen – skulle det inte kunna gå att lösa parkeringsproblemet på något sätt? Sagt och gjort. Tillsammans med två andra LTH-alumner, Anders Davoust och Pehr Hansson, grundade han bolaget Parkster, som erbjuder användare att lösa parkeringsbiljett via mobilen.
Excellence in Oral Presentation Award
Per Tunestål, professor i förbränningsmotorer, har fått utmärkelsen "2014 SAE Excellence in Oral Presentation Award" på konferensen "SAE 2014 International Powertrain, Fuels & Lubricants Meeting" för sin presentation "An In-Cycle based NOx Reduction Strategy using Direct Injection of AdBlue".
Världens kanske snyggaste solenergibyggnader utsedda
En internationell arkitektjury har valt ut femtio solenergiuppvärmda byggnader från hela världen som på ett föredömligt sätt lyckats kombinera funktion med en estetisk tilltalande lösning. Fyra av de utvalda projekten är från Sverige; Naturrum Vattenrike i Kristianstad, KTH:s auditorium, Almedalens bibliotek på Gotland och ett kataloghus. Samtliga [...]
Industriekonomisk brobyggaringenjör utan gränser
Carolin He är 23-åringen som ville bli läkare men som kom på att hon var rädd för blod. Istället började hon plugga till civilingenjör på Lunds Tekniska Högskola och startade en lokalförening för Ingenjörer utan gränser – en organisation som med ingenjörskonst vill förbättra världen. Efter ett år som utbytesstudent i den kinesiska staden Hangzhou [...]
Karta över soliga platser
Skåne har generellt goda förutsättningar för att skapa el med solens hjälp. Men samtidigt skiljer det sig lokalt från plats till plats var det är allra bäst att sätta upp paneler med solceller eller vattenvärmare. För att underlätta lanserades förra året Solkartan – en visualisering över Lunds bästa platser att fånga sol på.
LTH-alumn och solcellsentusiast som sprider inspiration
Egenproducerad el är ett hett område. Priser för solceller sjunker och det administrativa krånglet blir mindre och mindre. En riktig solcellsentusiast är LTH-alumnen Ola Persson, som för tre år sedan satte upp paneler på taket till sin tegelbeklädda villa.
Förbränningens födelseögonblick
Edouard Berrocal, forskare i förbränningsfysik vid LTH, har fått ett av de mest prestigefyllda utmärkelserna unga forskare kan få; ERC Starting Grant.
Partikelacceleratorer i miniformat
Olle Lundh, forskare i atomfysik vid LTH, blir en av årets "Wallenberg Academy Fellows".