Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

8 mars 2021

Matilda Andersson, som läser civilingenjörsprogrammet i datateknik på LTH, är en av tre finalister till utmärkelsen ”Årets tech-tjej” som delas ut av Microsoft för att lyfta fram kvinnliga förebilder och inspirera fler unga kvinnor att söka sig till teknikrelaterade utbildningar.

25 februari 2021

Städning och rengöring har av förklarliga skäl hamnat i ropet under coronapandemin. Men hur påverkas vi av de preparat och medel som används? Karin Lovén disputerade nyligen med en avhandling i aerosolteknologi om hur rengöringsprodukter inverkar på hälsan hos dem som städar professionellt. Här listar hon fakta om rengöringsmedel som är bra för [...]

24 februari 2021

Jag vill välkomna företag och organisationer – och LTH:s alumner – att kontakta mig och LTH om ni vill samverka och vara med på vår resa mot en bättre värld, tillsammans mot målen i Agenda 2030 och till nytta för världen. Det skriver LTH:s rektor Annika Olsson.

24 februari 2021

Partikelacceleratorer är normalt väldigt stora och dyra anläggningar. Vissa av dessa används för att generera röntgenstrålar för forskning, men det finns också möjlighet att producera röntgenstrålar med hjälp av laser – med teknik som får plats i ett rum. Problemet är att röntgenstrålen snabbt sprider sig, vilket minskar dess intensitet. Men i en [...]

24 februari 2021

Textilier är ett sorgebarn i återvinningssammanhang. Nu har forskare utvecklat en metod som ger utvättade lakan, handdukar, jeans och annat av bomull nytt liv.

18 februari 2021

Försvarsmakten ska tillväxa och behöver inom den närmaste framtiden utbilda fler transport- och specialflygspiloter. De har nu slutit ett mångårigt avtal med Lunds universitet om att förlägga utbildningar vid Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed, vilket innebär att universitetets uppdragsutbildningar åt Försvarsmakten fördubblas.

17 februari 2021

NanoLab Science Village blir – tillsammans med ESS och Max IV – den tredje stora forskningsanläggningen i Brunnshögområdet i nordöstra Lund. Det nya labbet blir också ett brofäste när Lunds universitet etablerar sig i Science Village.

15 februari 2021

Det kan låta udda, men faktum är att många forskare har försökt placera extremt små diamanter i levande celler. Varför? Jo, diamanterna fluorescerar och kan därmed ge helt ny kunskap om cellens inre liv. Nu har fysikforskare i Lund lyckats med bedriften. Samma teknik skulle på sikt kunna användas för att föra in läkande molekyler i sjuka celler.

10 februari 2021

Kan en pandemi visa sig vara början till slutet på globaliseringen? I en tid med klimatkris och ökande handelshinder förstärker coronapandemin trender som att företag tar ”hem” sin tillverkning eller sprider risker genom att producera samtidigt i flera olika regioner. Det säger Jan Olhager, professor i strategisk produktionslogistik vid LTH, i en [...]

9 februari 2021

Coronakrisen tvingar fram snabba förändringar i hemsjukvården och sätter fingret på flera arbetsmiljöutmaningar. En del av dessa känner forskarna till sedan tidigare, men flera har tillkommit som en följd av pandemin.