Nyheter
Internationellt nanotekniklabb hämtar chef från LTH
Den första september tillträder fysikprofessor Lars Montelius posten som generaldirektör för International Iberian Nanotechnology Laboratory, i portugisiska Braga. INL är ett nybyggt 47 000 m2 stort labb med plats för ca 300 forskare. Ägare är EU:s medlemsstater och laboratoriet har internationell status. – Just den internationella statusen ger [...]
Fängslande forskning på LTH: Atomfysik
Blicka in i en värld som vi länge vetat fanns men fram till nu inte har kunnat se - elektronernas värld! En värld av ofattbart små och snabba förlopp och fenomen. Med hjälp av ultrakorta kamerablixtar - attosekundsljuspulser - (en attosekund är en miljarddel av en miljarddel av en sekund) utforskar fysikprofessor Anne L'Huillier den här världen. [...]
Nanotrådar kan göra bilar mer bränslesnåla
Tack vare nanotrådar och en termoelektrisk effekt kan bensinförbrukning i bilar minskas. Det indikerar grundläggande forskning som Sofia Fahlvik Svensson ägnat sig åt. Hon är doktorand på institutionen för Fasta tillståndets fysik på Lunds Tekniska Högskola och kommer i höst att disputera med en avhandling som presenterar lovande resultat.
Lundastudenter hjälper Sony med innovation
Studenter från Lunds Tekniska Högskola och Blekinge tekniska högskola har hjälpt Sony Mobile Communications att bli mer innovativa. Det skedde på Sony Mobile Student Innovation Day, i Sonys lokaler kring vattentornet i Lund, tillsammans med molnforskningsinstitutet MAPCI.
Nya resultat banar väg för ostkor
Vissa kossors mjölk passar utmärkt för att bli ost medan andras passar betydligt sämre. Det visar en ny avhandling från LTH. Resultaten kan i framtiden kanske leda till att vissa kor får ägna sig åt att göra ystmjölk, alltså mjölk för ost, medan andra gör drickmjölk.
Hittar hjärtsvikt med nya matematiska metoder
Med hjälp av magnetkamera och nya matematiska metoder har forskarna fått ett bättre verktyg för att titta på blodflöden i hjärtat. På så vis kan det bli lättare att identifiera hjärtsvikt, vilket är ett vanligt problem bland äldre människor.
Somriga ungdomstips från LTH
Letardagar vid Borgeby slott, sommarforskarskola på Vattenhallen i Lund, samt robotprogrammering på stranden i Lomma. Det är några av alla de barn- och ungdomsinriktade aktiviteter som Lunds Tekniska Högskola är involverad i under sommaren.
Examensarbete höjer säkerheten i kärnkraftverk
Framöver är risken för störningar i kärnkraftverk mindre, detta tack vare ett examensarbete av studenterna Anton Christensson och Erik Lingärde vid avdelningen för Industriell Elektroteknik och Automation på Lunds Tekniska Högskola. Studenterna har i laboratoriet studerat transformatorers beteende vid fasavbrott i matande spänning, vilket bland [...]
Forskning till nytta för samhället
Världspremiär för antennsystem som löser mobil flaskhals, crowdsourcade gatubilder med LTH-utvecklad bildteknik samt 3D-hajp som gör nytta för forskningen. Det är några av rubrikerna från artiklar som publicerats i det nya numret av LTH-nytt.
Sjön Sjön rustas upp och får soldäck
De igenväxta sjöarna på LTH:s campus ska nu rustas upp. Ansiktslyftningen innebär bland annat att sjöarna redan inom ett år kommer att nås av en eller flera stigar, få flera soldäck, ny belysning och kanske en grillplats. En iläggningsplats för båtar vid nollningens årliga regatta blir det också.