Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

29 mars 2019

LTH och Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp söker tillsammans lösningar på framtidens livsmedelssystem. Samarbetet omfattar flera institutioner och tittar bland annat på hur ny teknik kan användas i livsmedelsproduktion.

28 mars 2019

Anders Rantzer, professor i reglerteknik, får drygt 25 miljoner kronor i åtråvärda anslag från Europeiska forskningsrådet, ERC. Projektet ska utforma den nödvändiga reglertekniken bakom fossilfria städer.

25 mars 2019

Uppvispat spad från bönor och kikärtor, aquafaba, kan ersätta äggvita för att få att ge rätt konsistens åt majonnäs, kakor och efterrätter. Det har därför blivit ett populärt alternativ bland veganer, men i mataffärerna är det svårt att hitta aquafaba som ingrediens. Det vill några civilingenjörsstudenter i livsmedelsteknik ändra på.

22 mars 2019

En rekordstor donation på 350 miljoner kronor från IKEA Foundation har tryggat framtiden för Industridesignskolan. Det är inte första gången som skolan får ta emot en jättedonation från IKEA. Det hela började med ett möte med mycket kaffe och snus mellan Ingvar Kamprad och Thomas Johannesson, tidigare rektor vid LTH…

22 mars 2019

Broar utsätts för stort slitage vintertid. När blandningen med tö-salt fryser skadas betongytan och armeringen rostar snabbare. Nya betongrecept med restprodukterna slagg eller flygaska ger broar ett bibehållet högt skydd mot saltfrostskador. Vinsten blir ett lägre koldioxidutsläpp.

21 mars 2019

Kravet på nollutsläpp av koldioxid har fått flera att vända blickarna mot kärnkraften. Men enligt Lars J Nilsson, professor i miljö- och energisystem, är kärnkraften överspelad. Ny kärnkraft klarar inte konkurrensen från snabbväxande vindkrafts- och solcellsteknik. Klimatdebatten är också onödigt polariserad, anser han.

21 mars 2019

Ny metod för att göra ”grön bensin”, potatisbestick samt ny metoder som ger smartare tillverkning av LED-lampor och processorer till datorer, bland annat. Upphovsmännen bakom dessa innovationer fick igår emotta pris, pengar och beröm i samband med att Sparbanken Skåne, i samarbete med Sparbanksstiftelsen Finn, och LU Innovation delade ut sammanlagt [...]

20 mars 2019

Ingenjör – läkare – företag. Det är kedjan som strävar mot målet att bota cancerpatienter. Per Augustsson, docent i biomedicinsk teknik vid LTH, är en viktig länk. Han bidrar med en ingenjörskonst som får blodets byggstenar att skiljas åt med hjälp av ultraljud i miniatyrlabbet ”lab-on-a-chip”.

19 mars 2019

En serie lampor två LTH-alumner utvecklat på masterutbildningen i industridesign kammar hem ett av världens mest prestigefulla designpriser. Över 60 designexperter utvärderade lampornas utformning och funktionalitet, som låter användaren justera både ljusets styrka och temperatur.

8 mars 2019

Om vätgas för tjugo år sedan var något som förväntades skulle kunna driva framtidens bilar men sedan glömdes bort, är förhoppningarna på gasen idag desto större: en förutsättning för det fossilfria, elbaserade samhället. Forskare och experter från industrin ägnar en heldag åt möjligheterna med vårt vanligaste och lättaste grundämne i gasform.