Nyheter
Växtavfall blir mat i nya labb i Lund
Lunds universitet och Tetra Pak Processing satsar gemensamt på att bygga en av Nordens största forskningsanläggningar för precisionsfermentering. Där ska mikroorganismer väljas ut, trimmas och hårdtränas med uppdraget att omvandla oätliga rester till mat och material åt en växande befolkning.
Vardagens laserblixtar och verklighetens attosekundfysik
I princip dagligen skjuts det, numera världsberömda, små laserblixtar i källarplanet på Fysiska institutionen. Här huserar Sveriges spjutspetsforskning inom attosekundfysik. Enligt Per Eng-Johnsson, professor i atom-, molekyl- och optisk fysik vid LTH, är forskningsområdet just nu mitt i ett paradigmskifte.
En vanlig storslagen dag – studenterna som var med
Det är en mild höstdag. I Rydbergsalen på Fysicum är allt som vanligt. Atomfysik står på schemat för tredjeårsstudenterna på civilingenjörsutbildningen i teknisk fysik. Start klockan 10 och slut klockan 12, med en liten paus i mitten.
Upptäckterna som är till nytta för laserforskare – och världen
Anne-Lise Viotti är biträdande universitetslektor vid Atomfysik, LTH. Hon berättar om tre upptäckter med stor betydelse för ultrasnabb vetenskap och experiment med attosekundpulser.
Fem av fysikens främsta
Anne L'Huillier sällar sig till en exklusiv – men växande – skara av Nobelpristagare. Endast fem kvinnor har fått Nobelpriset i fysik, varav Marie Curie var den första.
Livesändning av LTH:s Nobelföreläsning
Den 18 december är det dags för LTH:s officiella firande av 2023 års Nobelpris i fysik. Då håller LTH:s professor Anne L'Huillier en Nobelföreläsning som sänds live via LTH:s Youtubekanal.
Långsiktig lasersatsning – platsen blir Science Village
För Lunds Lasercentrum, där bland annat Anne L'Huillier och hennes forskargrupp arbetar, planeras en etablering i Science Village, mellan Max IV och ESS. Med ett nytt, samlat laboratorium för laserforskning ska fler internationella toppforskare kunna verka i Lund.
Festernas fest – allt du behöver veta
Den 10 december 2023 är det dags igen – då äger den stora Nobelbanketten rum i Stockholm. Här är några saker som kan vara bra att veta för dig som är extra nyfiken på Nobelfestligheterna i år, med tanke på att Anne L'Huillier, professor i atomfysik vid LTH, är en av mottagarna till 2023 års Nobelpris i fysik.
Forskare på plats i Dubai: ”Slutdatum för fossilt inget att räkna med”
Vad kan världen förvänta sig av det pågående klimattoppmötet COP28? Tuffare formuleringar för att fasa ut fossila bränslen, spår energiforskaren Max Åhman som nästa vecka är på plats i Dubai. Men elefanten i rummet – ett datum då fossila bränslen faktiskt förbjuds – blir det inget beslut om, tror han.
Datavetare blir Wallenberg Academy Fellow
Susanna Rezende, biträdande universitetslektor i datavetenskap vid LTH, har utsetts till Wallenberg Academy Fellows. Anslaget från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse innebär att hon får finansiering för fem år framåt.