Nyheter
Så kan svenskarna få mat om det blir krig
Efter Rysslands invasion av Ukraina har livsmedelsberedskap seglat upp som en prioriterad fråga. Forskaren Cecilia Tullberg berättar om hur hon och många andra experter anser att vi ska säkra tillgången på mat.
Nästa hållplats: Nobelpristagarmötet i Lindau
För 73:e gången arrangeras Lindau Nobel Laureate Meeting där unga forskare får träffa och inspireras av såväl varandra som av Nobelpristagare från världens alla hörn. Det hålls i Bayern, Tyskland, vid den vackra Bodensjön. En av deltagarna i år är NanoLund-doktoranden Ruby Davtyan som till vardags hör hemma på Fasta tillståndets fysik på LTH.
Beredskap och konflikt i fokus i Almedalen
LTH medverkar under årets Almedalsvecka med seminarier som belyser olika former av beredskap. Seminarierna äger rum den 26 juni.
Almedalen – och en skön sommar!
REKTORS BLOGG. Vi lägger ännu en framgångsrik termin bakom oss då LTH:s lärare och studenter utmärkt sig med nya forskningsrön, prisade examensarbeten, fin forskningsfinansiering och intressanta projekt i samverkan med våra partners nationellt och runt om i världen. Det skriver LTH:s rektor Annika Olsson.
Olika perspektiv, visioner och lösningar måste inkluderas i styrningen av plast
Vad skulle en fossilfri plastanvändning innebära? Denna fråga undersöks i en ny avhandling från LTH som visar att både teknologiska lösningar och strukturella samhällsförändringar kommer att behövas för att ställa om. Den ringar in plast som ett klimatproblem och pekar på vikten att inkludera fler perspektiv än enbart plastindustrins.
Regeringssatsningen Compel söker nästa generations batteriforskare
Samverkansplattformen Compel utlyser sex doktorandtjänster inom batteriforskning och elektrifiering, med fler på väg. Detta är en unik möjlighet att vara med och forma framtidens batteriteknik.
LTH:s storsatsning på batteriforskning tar fart
Förra året fick Lunds universitet, i samarbete med Uppsala universitet och Chalmers, nästan 50 miljoner SEK från den svenska regeringen för batteriforskning under det strategiska initiativet Compel. Initiativet kommer att få samma belopp årligen fram till 2029, vilket möjliggör anställning av forskare och lärare inom elektrifiering och [...]
Beredskap bortom bunkrade burkar
När det planeras för mat i kristider – vilka livsmedel föreställer vi oss då? Konservburkar och frystorkad mat tänker många, men faktum är att om det uppstår en kris så är det inte bunkrade konserver som räddar oss.
Hatt och ring till 75 nya LTH-doktorer
Sista fredagen i maj är det traditionellt doktorspromotion i Lund. 2024 är det rekordmånga doktorer, 266, som promoveras. LTH promoverar 75 doktorer efter avlagda prov, tre hedersdoktorer och elva jubeldoktorer under en högtidlig, och mycket gammal, ceremoni i Lunds domkyrka. Lunds universitet har genomfört doktorspromotioner sedan 1670.
Industridesignskolans examensutställning 2024
Nu är det dags för Industridesignskolans examensutställning då kandidat- och mastersstudenterna ställer ut sina examensprojekt. Utställningen pågår under en veckas tid mellan den 31 maj och 5 juni.