Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

9 december 2020

Den ena vill kasta nytt ljus över den mystiska mörka materian. Den andra vill förstå hur senor är uppbyggda och hur de läker efter en skada. Nu tilldelas Caterina Doglioni, partikelfysikforskare, och Hanna Isaksson, professor i biomedicinsk teknik, cirka 40 miljoner kronor från Europeiska forskningsrådet, ERC.

4 december 2020

Visste du att det i Sverige råder "allmän tjänsteplikt", det vill säga att alla mellan 16 och 70 år kan kallas att tjänstgöra vid höjd beredskap, och att individen har ett stort ansvar? Vill du få koll på några termer som används när krishantering och -beredskap diskuteras i samhället? Här reder Tove Frykmer och Maja Svenbro, båda doktorander vid [...]

3 december 2020

När ett nytt vaccin ska tillverkas använder man vanligtvis de delar av mikroorganismens yta där flest antikroppar fastnar. Men en ny, omfattande kunskapssammanställning landar i en annan och paradoxal slutsats: att vaccin tycks bli effektivare om istället mindre ”populära” delar används. Också coronavaccin kan vinna på detta omvända angreppssätt, [...]

26 november 2020

Luleå tekniska universitet och Lunds universitet tar just nu fram en modell som ökar kunskapsutbytet mellan näringsliv och högskolor under covid-19 pandemin. Personal inom näringslivet ges enklare möjlighet till kompetensutveckling vid universitet, på plats eller digitalt. Nu testas möjligheten inom ett projekt finansierat av Vinnova.

desc
24 november 2020

I Lund Innovation Challenge 2020, som på grund av pandemin i år genomfördes on-line, tog tre LTH-studenter hem priser. Ibrahim Qatato studerar datavetenskap och var en del av laget Mirrory som vann Best smart solution. "A mirror equipped with spaces for planning, self-motivation, and daily task preparation which promotes mindfulness and [...]

5 november 2020

Ett nytt projekt finansierat av Europeiska forskningsrådet (ERC) tar sikte på att bygga motorer – gjorda av proteiner. ”Vi gissar att det finns en anledning till att evolutionen valde just proteiner som huvudbyggstenen för liv” säger fysikprofessor Heiner Linke som koordinerar satsningen.

29 oktober 2020

Stora fartyg kör ofta på smutsig tjockolja, vilket orsakar stora utsläpp. Men hopp finns om att bygga nya och även konvertera befintliga fartygsmotorer till att i stället köra på metanol. Projektet Fastwater har fått fem miljoner euro från EU för att utveckla den nya tekniken. 2022 väntas en lotsbåt sjösättas.

28 oktober 2020

Nu är det klart: LTH förlägger delar av sin verksamhet till Science Village på Brunnshög i Lund. Det beslutades LTH:s styrelse under fredagens möte. Men det tar flera år innan man är på plats.

16 oktober 2020

Antikroppar handlar inte bara om att spåra immunitet mot covid-19 och andra smittor, utan används också alltmer för att bota sjukdomar. Forskare i immunteknologi bygger konstgjorda antikroppar med nya, läkande egenskaper.

12 oktober 2020

Även om nyöppnade X-Lab finns på LTH är studenter från övriga delar av Lunds universitet också välkomna. För framtiden finns planer på att bygga ett ännu större utrymme där studenter och anställda kan mötas i nya konstellationer och exempelvis påbörja innovationsresor.