Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

18 mars 2024

REKTORS BLOGG. Vi behöver alla hjälpas åt att stryka ett streck över förutfattade meningar om att teknik, matematik och programmering inte är något för tjejer – för det stämmer inte. Det skriver LTH:s rektor Annika Olsson.

6 mars 2024

Idag görs viskostyger av biomassa från skogen och helt återvunnen viskos finns inte. Nu har forskare lyckats göra ny viskos – av uttjänta bomullslakan.

20 februari 2024

Vem kan inte relatera till frustrationen när mobiltelefonens tidigare skarpa mottagning plötsligt försämras? Stunden då all kommunikation vi vanligtvis hanterar via mobiltelefonen blir omöjlig att utföra. Men varför händer detta och vad gömmer sig egentligen bakom siffrorna 3G, 4G, 5G och framtidens 6G?

20 februari 2024

Hallå Marcus Runefors, universitetslektor i brandteknik vid LTH som får många frågor om cykel­batterier efter förbudet att ladda litiumjonbatterier i universitetets lokaler.

19 februari 2024

Léa Lévy, forskare i teknisk geologi, får 5,1 miljoner kronor från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse för att undersöka hur mycket hopp man kan sätta till koldioxidinfångning direkt från luften som sedan lagras i bergarten basalt.

14 februari 2024

Veganska livsmedel ratas ofta på grund av sin gummiliknande konsistens. Nu har livsmedelsteknikforskare i Lund utvecklat ett sätt att göra veganmat aptitlig för fler. Nyligen utvärderades ett antal krispiga och ”köttiga” växtbiffar. Flera fick högt betyg men en stack ut som vinnare.

12 februari 2024

Bling associeras med exklusiva och skrytsamma accessoarer, förknippas med ”dålig smak” och står i kontrast till estetiska värderingar som finns inom designfältet. Men vad händer när bling och design förs samman? En ny avhandling i industridesign vid LTH visar att normprovokationer – som att bryta mot konventionerna med hjälp av subkulturen bling – [...]

7 februari 2024

I dagarna firar LTH:s civilingenjörsutbildning Teknisk nanovetenskap sitt 20-årsjubileum. Här är tre röster om en utbildning som suddar ut gränser mellan traditionella kunskapsområden som biologi, fysik, kemi, materialvetenskap och elektronik.

24 januari 2024

Lunds universitet och Folkuniversitetet har beviljats tre utbildningsomgångar för att utbilda piloter för avancerade flygoperationer med obemannade luftfartygssystem (UAS) av Myndigheten för Yrkeshögskola (MYH). Nytt är att utbildningen även möjliggör transport och släpp av last, flygande över människor och befolkade områden, samt integrerat och [...]

24 januari 2024

REKTORS BLOGG. Lunds universitet är det mest framgångsrika lärosätet i Sverige när det gäller anslagsfördelning från Horisont Europa och är nu det nionde främsta lärosätet i Europa. Det gläder mig att LTH är en stor och bidragande orsak till denna fina placering, skriver Annika Olsson.