Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

30 juli 2018

Tång är inget vi brukar äta i vår del av världen, men kanske framöver. Växten är näringsrik och innehåller andra fibrer än landväxter, vilka antas gynna tillväxten av nya tarmbakterier som i sin tur stimulerar immunförsvaret. Om det verkligen är så, ska professorn i bioteknik Eva Nordberg-Karlsson ta reda på. Målet är också att ta fram nya [...]

27 juli 2018

Enrico Ronchi har haft i uppdrag att kartlägga hur såväl Kanada som USA kan minska sin sårbarhet för skogbränder. Men i Sverige har intresset varit svalare. Enligt honom är det hög tid att Sverige kartlägger utsatta områden.

27 juli 2018

Christian Uhr är lektor i riskhantering och samhällssäkerhet och sakkunnig inom ledning och samverkan på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Just nu arbetar han operativt i MSB:s särskilda organisation för hantering av de många skogsbränderna. Här ger han sin syn på situationen.

26 juli 2018

Jerker Lessing är LTH-alumnen som idag är adjungerad professor vid Stanford University vid sidan av sitt arbete som forsknings- och utvecklingschef på bostadsföretaget BoKlok. Enligt honom saknas i Sverige insikten om att vi är ledande inom industriellt byggande och att det stora exportframgångar är möjliga.

19 juli 2018

I operationssalar krävs ren luft för att undvika bakteriell smittspridning under operationer. Nu har LTH-forskare utvärderat olika ventilationssystem i operationsmiljöer för att ge råd om vilken metod som mest effektivt hindrar luftburna bakterier från att spridas.

12 juli 2018

Industrialiseringen hade förmodligen aldrig inträffat om det inte vore för kol och olja. Idag används också andra energikällor, men industrin står fortfarande för en fjärdedel av koldioxidutsläppen i Sverige. Här ger Max Åhman, docent i miljö- och energisystem, sin syn på industrins, politikens och individens roll i klimatomställningen.

desc
30 juni 2018

Hur kan jordbruket och samhället i övrigt anpassa sig till ett allt lynnigare väder? Kenneth M Persson, professor i teknisk vattenresurslära vid Lunds Tekniska Högskola, listar förslag och förklarar varför Sverige är så sårbart för extremväder.

desc
29 juni 2018

Flera LTH-forskare brukar medverka i Almedalen, så även i år.

28 juni 2018

Riktade läkemedel till rimligt pris? LTH-forskare har stora läkemedelsbolag kring knuten. Därför kan de ta fram effektiva ”nedströmsfabriker” för nästa generations biologiska läkemedel.

28 juni 2018

LTH Open Door är ett sätt att få spetskompetens och innovation att trivas i Öresundsregionen, skriver Charlotta Johnsson, LTH:s vicerektor för samverkan och innovation, i en krönika.