Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

desc
20 mars 2017

Ebrahim har tilldelats Nordiskt Vägforums pedagogiskt pris för sina gedigna insatser inom undervisning i vägbyggnad för högskoleingenjörer, civilingenjörer, doktorander, studenter på yrkesutbildningar och personer i näringslivet. Ebrahim undervisar studenter i Lund, Helsingborg, Växjö, Göteborg och Umeå.  Det är med andra ord, få examinerade [...]

20 mars 2017

EU satsar sex miljoner euro på ett nytt forskningsprojekt som ska ta hjälp av biologin för att skapa en helt ny typ av dator – biologiska datorer – som ser ut att kunna bli betydligt kraftfullare än dagens. Projektet koordineras av Lunds universitet. Även Linnéuniversitetet och tre ytterligare universitet från Tyskland och Israel samt ett företag [...]

17 mars 2017

LTH-forskare i teknisk mikrobiologi har framgångsrikt ägnat sig åt att omvandla skogs- och jordbrukets växtavfall till etanol – som inte konkurrerar med matproduktion – i mer än trettio år. Detta långt före många andra intresserade sig nämnvärt för ämnet.

16 mars 2017

Charlotta Johnsson, lektor på Institutionen för reglerteknik, har utsetts till ny vicerektor för Samverkan och Innovation på LTH.

desc
14 mars 2017

Uppdaterad information från Akademiska hus angående spårvägsbyggets påverkan av norra LTH-området. Den 31 mars 2017 stänger Kommunen och Spårvägsprojektet Sölvegatan genom LTH-parken för gott för biltrafik. Detta innebär att från och med 1 april kommer all trafik som ska till Kårhusets västra lastintag, Navets parkering, Biologis norra lastintag, [...]

desc
9 mars 2017

Samverkan – på vems villkor? Det frågar sig LTH:s rektor Viktor Öwall i sin senaste bloggpost. När universitet och näringsliv arbetar tillsammans måste det från bådas håll finnas förståelse av den andra partens behov och uppdrag.

desc
9 mars 2017

Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela Edlundska priset 2017 till Professor Kenneth Wärnmark, LTH, ”för hans genombrott inom forskning kring järn-baserade sensitorer för färgämnessolceller”och Wallmarkska priset 2017 till Professor Ulf Nilsson, LTH, ”för hans forskning kring molekylär igenkänning av syntetiska substanser och naturliga [...]

9 mars 2017

Ett av vinnarbidragen i den internationella studenttävlingen Sustainergies Cup adresserar en nyckelutmaning med omställningen till ökad andel förnybar energi: behovet av effektiv energilagring. LTH-studenterna Anton Arbman Hansing och Per Wilhelmsson tog sig an Energimyndighetens utmaning att möjliggöra framtidens hållbara energisystem.

9 mars 2017

Hanne Pålsson hoppas att äldre och kroniskt sjuka – men också personer som lever under hot – ska få användning för hennes innovation, ett mobilt och ergonomiskt trygghetslarm som fungerar också utanför hemmet. För två år sedan var armbandet ett examensarbete på Industridesignskolan, nu är det en produkt som är på väg ut på marknaden.

9 mars 2017

Kameran i en vanlig mobiltelefon ska kunna användas som mikroskop för att tidigt, enkelt och billigt upptäcka vanliga parasit- och bakteriesjukdomar. Organismerna identifieras först i en bärbar nanoteknologisk detektor, utvecklad vid LTH, Lunds universitet, som därefter pluggas in i telefonen för att förstoras enligt en teknik utvecklad i USA.