Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

desc
18 oktober 2018

Fem LTH-forskare har fått pengar från Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) till projekt för att främja utvecklingen av instrument, metod och tekniker som ger förutsättningar för framtida avancerad forskning och innovation

16 oktober 2018

Dina mobilappar bildar ett unikt digitalt fingeravtryck. Det kan köpas av vem som helst. Annonsörerna gnuggar händerna. Och i värsta fall även utpressare och bedragare.

11 oktober 2018

En fråga som diskuterats bland fysiker i decennier är om det effektivt går att direktomvandla värme till el – utan mellanled. Nu vet vi svaret: det går! Forskare i nanoteknik har tagit fram en ny teknik och publicerar sina rön i Nature Nanotechnology vars omslag pryds av en illustration av tekniken. Detta gör att elproduktion bör kunna ske i sådan [...]

11 oktober 2018

"Det var mycket adrenalinpåslag innan vi kom igång. Men så fick vi känslan. Och när vi rott iland det svåraste problemet gjorde vi en high-five så det ekade i lokalen." Det säger Lars Åström, teknisk matematik. En av segrarna i Nordiska Studentmästerskapen i programmering. De övriga deltagarna i laget var Björn Magnusson och Jonatan Nilsson, båda [...]

10 oktober 2018

Idag råder bristande kunskap om IT-säkerhet inom industrin och en rad samhällssektorer, menar Martin Hell, universitetslektor vid Elektro- och informationsteknik vid LTH. Här ger han en kort IT-skola – till nytta för industri och digitalisering.

9 oktober 2018

Hur många gånger har LTH varit med om att sätta världsrekord i 5G-teknik? Nu kan du göra LTH-quizet om nästa generations mobilteknik.

8 oktober 2018

Vid universitetets forskningsstation i Hyltemossa pågår dygnet runt insamlingen av data till europeisk klimatforskning. Den största av de båda masterna sträcker sig hela 150 meter rakt upp i skyn. Varannan vecka måste stationens personal klättra till toppen för att torka rent två sensorer. Och i den lägre masten har det nyligen pågått ett intensivt [...]

6 oktober 2018

På LTH har vi under en tid funderat på hur vi ska förklara bättre för omvärlden vad vi gör och vad som driver oss. För att göra detta har vi – vilket föll sig naturligt – utgått från vår vision som arbetats fram av kommunikationsavdelningen och som lyder: Tillsammans utforskar och skapar vi – till nytta för världen.

3 oktober 2018

Nobelpriset i fysik år 2018 gick till amerikanen Arthur Ashkin och den andra halvan gemensamt till fransmannen Gérard Mourou och kanadensiskan Donna Strickland ”för banbrytande uppfinningar inom laserfysik”. På Lunds universitet finns flera laserlabb som kan tacka årets pristagare.

26 september 2018

Sårbarheter i mjukvara är en fara för samhället – eftersom stora, samhällsbärande system avsiktligt kan attackeras och slås ut. Av det skälet behöver industrier effektiva och robusta metoder för att hålla koll på sin mjukvara och identifiera nya sårbarheter. Här ger forskaren Martin Hell en kort skola i IT-säkerhet.