Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

15 juli 2019

Flera biodrivmedel, inte minst biometanol och biodiesel gjort av tallolja, är mycket kostnadseffektiva sätt att minska klimatpåverkan. Det visar ett exjobb som ur ett livscykelperspektiv jämfört kostnader för elbilar och ett antal vanliga biodrivmedel, efter att skatter och subventioner skalats bort. Men i stadstrafik kan elbilar vara ett väl så [...]

11 juli 2019

TILL NYTTA FÖR KLIMATET. Vad behöver dagens arkitekter se till att lyckas med? Hållbara livsmiljöer, säger LTH-kollegorna Catharina Sternudd och Per-Johan Dahl. För arkitekter handlar hållbarhet om en ansvarsfull och konstnärligt intressant gestaltning av miljöer – där kvalitet och omsorg är självklara delar.

2 juli 2019

En naturolycka kommer sällan ensam, säger LTH:s nya professor i brand och miljö i nya numret av LTH-nytt, där hon berättar om lärdomar efter fjolårets stora bränder. Från och med i sommar kommer Margaret Mc Namee bland annat att leda ett internationellt projekt med målet att ta fram metoder för att förutsäga samtidiga naturolyckor och ge stöd till [...]

27 juni 2019

Återvinning är bra – men inte det bästa för miljön. Helst skulle avfallet inte ens ha uppkommit. Producenter måste börja tänka på produkters miljöpåverkan redan vid ritbordet, resonerar Eva Leire och Charlotte Retzner som båda undervisar LTH-studenter i avfallshantering och resurshushållning.

27 juni 2019

5G handlar inte bara om snabbare surf. En minst lika stor ”game changer” är att 5G gör mer kommunikation trådlös än idag. Forskaren Emma Fitzgerald listar prylarna som kan kopplas upp - och de tekniska utmaningar som först måste lösas för att förändringen verkligen ska hända.

25 juni 2019

Redan då LTH byggdes på 1960­-talet konstaterades att det saknades några viktiga pusselbitar – bland annat ett bibliotek och ett kårhus.

19 juni 2019

I en blogg skriver LTH:s rektor Viktor Öwall att LTH att experternas röster behöver höras i fråga om klimatlösningar: Även om experterna inte nödvändigtvis alltid är överens kan de bidra med kunskap och perspektiv om vilken riktning som ska tas ut för att faktiskt klara omställningen till fossilfrihet.

18 juni 2019

Rädd för björn? Vandringar med guide i djurets terräng kan minska rädslan betydligt, visar ny forskning. Tidigare har myndigheter endast gått ut med information om björn utan förståelse för människors känslor.

12 juni 2019

Fyra förslag på hur livslångt lärande och teknisk spetskompetens konkret kan främjas, till gagn för Sveriges konkurrenskraft. LTH:s rektor Viktor Öwall är en av dem som i en debattartikel i Dagens industri bland annat efterlyser förenklade antagningssystem och mer ändamålsenlig finansiering av kurser för redan yrkesverksamma.

11 juni 2019

Klimatförändringarna slår olika hårt mot olika kuster. En avhandling presenterar en modell som kan beräkna konsekvenserna för olika områden - så långt som hundra år fram i tiden.