Utbildningen
Som högskoleingenjör i Byggteknik – Infrastruktur är du med och formar infrastruktur som möter dagens och framtidens behov. Du har en helhetssyn på hur infrastruktur ska utformas och byggas i ett samhälle som ställer allt högre krav på tillgänglighet, säkerhet och effektivitet. Hållbar planering och säkerhet för alla trafikslag och människor är i fokus.
Infrastruktur omfattar allt från gågator, cykelvägar och gator till motorvägar, spår- och järnvägar. Det är en viktig del av stadsplaneringen: Den bidrar till att levandegöra en stad eller plats och styr vår möjlighet till rörlighet och interaktion både lokalt och över längre avstånd.
Som ingenjör inom infrastruktur förstår du hur vägar, järnvägar och trafiken ska utformas för ett säkert och hållbart samhälle. Du har en helhetssyn på infrastruktur och hur den samspelar med människor och miljöer, och använder infrastruktur för att knyta ihop och stärka samhällets alla delar. Hur ska t ex fotgängare och cyklister kunna färdas tryggt, samtidigt som all övrig trafik ska ha möjlighet att ta sig fram smidigt? Hur hanteras nya inslag som förändrar stadsbilden, så som elscootrar och självkörande fordon?
Som infrastrukturingenjör har du förståelse för ett projekts alla delar: Tekniska system, planering, projektledning och praktiskt genomförande. Du kan därför fungera som en länk mellan alla de olika yrkesgrupper som involveras i infrastrukturprojekt.
Karriär och framtid
Efterfrågan på ingenjörer inom infrastruktur är hög. Du går en mycket god arbetsmarknad till mötes.
Efter examen kan du vara med och skapa förutsättningar för framtidens resande, en klimatsmart infrastruktur och ett hållbart samhälle där människor trivs. Du kan arbeta som projektör, byggledare, planerare, utredare eller projektledare. Du kan arbeta brett med kvalificerade uppgifter i många olika skeden av ett projekt: från idé och förfrågan till färdigställande, och i allt från stora nationsöverskridande satsningar till lokala trafikprojekt.
Många infrastrukturingenjörer arbetar i projektgrupper för att göra trafikutredningar, planer och bygghandlingar, miljökonsekvensbeskrivningar, trafikprognoser och samhällsekonomiska kalkyler.
Vill du fortsätta dina studier är du behörig att söka ett masterprogram.
Bred utbildning som lönar sig
Alla LTH:s ingenjörsprogram är breda utbildningar som ger dig en solid grund att stå på. Som ingenjör kan du bidra till – och skapa nya lösningar för – en hållbar samhällsutveckling och en grön, miljövänlig omställning.
Som utbildad ingenjör har du hög ingångslön. För 2024 rekommenderar fackförbundet Sveriges Ingenjörer att högskoleingenjörer begär minst 38 100 kronor per månad i ingångslön. Medellönen ligger, enligt 2024 års statistik från CSB, på 50 700 kronor.
Utbildningen är starkt förankrad i arbetslivet, och innehåller både teoretiska och praktiska kurser.
År 1 läser du flera kurser som berör hela samhällsbyggnadsprocessen: Till exempel hur planerings- och byggprocesser går till, hur övergripande hållbar trafikplanering fungerar och om byggande. Detta varvas mer med traditionella ämnen som exempelvis matematik, fysik och CAD.
År 2 väljer du att fördjupa dig inom järnvägsteknik eller väg- och trafikteknik. Du lär dig om områdets teknikdelar och hur beslutsprocessen för infrastrukturprojekt fungerar.
År 3 fokuserar på helheten inom infrastrukturprojekt samt projektledning och juridik kopplat till detta. Du får träna på att tänka mer övergripande och utifrån ett helhetsperspektiv på infrastruktur. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som normalt genomförs i samarbete med ett företag.
AFU: För att du ska få möjlighet att komma ut på företag, myndigheter och förvaltningar har utbildningen en arbetslivsförankring i branschen. Arbetslivsförankrad utbildning är ett praktiskt tillämpat delmoment i utvalda kurser. Målet är att uppnå en effektivare inlärning genom kopplingen teori/praktik samt att få en inblick i arbetslivet.
Lunds universitet hamnar på plats 3 i världen i QS World University Ranking: Sustainability, som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen.
Hållbar utveckling är en integrerad del i alla LTH:s utbildningar och du får kunskap och verktyg för att i framtiden arbeta med viktiga områden och påverka samhällsutvecklingen.
Utbildningen lär dig att arbeta med lösningar för flera av de globala målen, särskilt:
- Hållbara städer och samhällen
- Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
- Bekämpa klimatförändringarna
Om du studerar till högskoleingenjör är din utbildningstid förlagd till LTH i Helsingborg, som hittas på Lunds universitet, Campus Helsingborg. Campus Helsingborg är en lärplats för många olika utbildningar där LTH är en central del av verksamheten. Här studerar 4 000 av universitetets 45 000 studenter. Verksamheten och utbildningarna präglas av gränsöverskridande utbildning och forskning i nära samverkan med företag och organisationer.
Helsingborg är landets åttonde största stad med mer än 150 000 invånare i kommunen. Campus Helsingborg ligger några minuters promenad från stadens centralstation dit du kan ta dig med buss, tåg och färja.
Som student vid Lunds universitet, Campus Helsingborg får du mycket studentliv. Förutom allt engagemang i Helsingborg finns aktiviteter i Lund, Malmö och Köpenhamn nära.
Livet som student på Campus Helsingborg (Campus Helsingborgs webbplats)
Anmäl dig till utbildningen
Behörighet
Grundläggande behörighet
samt
- Matematik 3c (eller äldre kurs Matematik D)
- Fysik 2
- Kemi 1
Examen
Högskoleingenjörsexamen i Byggteknik
Bachelor of Science in Engineering, Civil Engineering