
Totalförsvar och krishantering
Vid LTH utvecklas ny kunskap och nya lösningar för att stärka samhällets förmåga att möta både nutida och framtida utmaningar inom totalförsvar och krishantering.
Nutida säkerhetshot och risker är i allt högre utsträckning komplexa, oförutsägbara, snabbrörliga och sammantvinnade både med varandra och med omfattande samhällsutmaningar. Idag ser vi att riskerna ökar inte bara till följd av klimatförändringar och andra genomgripande förändringsprocesser, utan även för att utrymmet för antagonistiska handlingar växer i skärningsfältet mellan säkerhetspolitiska utmaningar, samhällets ökande komplexitet, ny teknik och systemhotande brottslighet.
LTH har en lång historia av framgångsrik forskning inom den övergripande domänen totalförsvar och krishantering – med ledande forskningsmiljöer inom bland annat:
- Riskhantering och samhällssäkerhet
- Ledning och samverkan
- Risk- och kriskommunikation
- Räddningstjänst och utrymning
- Kontinuitetshantering
- Bemannade och obemannade flygsystem
LTH har också sektorsspecifik spetskompetens inom samhällets beredskapssektorer, till exempel energiförsörjning, transporter, livsmedel och dricksvatten samt elektronisk kommunikation eller post.
I en stark tvärvetenskaplig miljö
Lunds universitet har ledande forskningsmiljöer med både civilt och militärt fokus inom bland annat underrättelseanalys, ekonomisk säkerhet, psykologiskt försvar och olika aspekter av hälsa, vård och omsorg. Här finns en stark tvärvetenskaplig miljö som LTH:s forskare både bidrar till och drar nytta av.
Samverkan inom Sverige
Forskningen inom totalförsvar och krishantering vid LTH har etablerade samverkansytor med en mängd aktörer i samhället. Vi samarbetar med nationella myndigheter, exempelvis MSB, Myndigheten för psykologiskt försvar, Försvarsmakten, Polisen, Trafikverket och Energimyndigheten. Därutöver samarbetar vi med civilområden, länsstyrelser, regioner och kommuner.
LTH har dessutom ett spirande samarbete med en rad företag liksom med viktiga aktörer inom civilsamhället, som till exempel Röda Korset och Lottakåren.
Till nytta för världen
Utöver vårt engagemang för ett säkrare Sverige bidrar LTH till att utforska och skapa nytta för världen i samarbete med partners i andra länder, med delar av EU och tillsammans med en rad internationella organisationer, däribland FN:s kontor för katastrofriskreducering (UNDRR), FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (UNOCHA), FN:s livsmedelsprogram (WFP) samt Internationella Rödakors- och Rödahalvmånefederationen (IFRC).

Kontakt
Per Becker
Samordnare för totalförsvar och krishantering på LTH och professor i risk och hållbarhet.

Campus totalförsvar
Campus totalförsvar är ett strategiskt samarbete mellan svenska lärosäten med målet att stärka Sveriges totalförsvar genom utbildning och forskning. Genom att sammanföra akademi, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle i ett nationellt nätverk skapas en robust plattform för utbildning, forskning och samverkan inom totalförsvarets område.