Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter | Till nytta för klimatet

10 december 2021

Christina Isaxon har alltid varit intresserad av hur små partiklar i luften påverkar vår hälsa. I takt med att samhällets användning av nanomaterial ökar, ställs forskningsfrågor om säkerhet på sin spets. ”Vi behöver veta mer om under vilka förhållanden som nanopartiklar kan påverka oss och hur vi kan hantera materialet säkert.”

7 oktober 2021

Att använda substanser från citrusfruktskal i bioplast är ett exempel på hur vi kan inspireras av naturens egna skyddssystem – och för framtiden behövs mer forskning kring hur livsmedels livslängd kan förlängas. Det menar Katrin Molina-Besch, förpackningsforskare vid LTH.

6 september 2021

Från kraftvärmeverken får vi fjärrvärme och elektricitet. Framöver kan de få en tredje uppgift: att producera bioolja som kan bli biodrivmedel eller ersätta fossil olja inom kemikalieindustrin. Enligt en ny studie har Sveriges kraftvärmeverk potential att tillsammans producera bioolja motsvarande över 20 procent av dagens energibehov i [...]

5 maj 2021

Mycket talar för att mindre kött på tallriken är bra för klimatet. Men vad ska vi äta istället? Livsmedelsforskaren Karolina Östbring listar vilka grödor det snackas om på konferenser, i akademin och industrin och som vi förväntas odla mer av i Sverige. Men allra först bör vi halvera vårt intag av samtliga proteiner, anser hon.

27 april 2021

LTH-doktoranden Valentin Vogl har tagit initiativ till en kunskapsbank som på sikt kan locka industrijättar att satsa på koldioxidfri stålproduktion. FN:s ledarskapsgrupp för klimatomställning inom tung industri – LeadIT – offentliggör idag databasen, som ytterst ska bidra till kunskap som gör det möjligt att nå Parisavtalets mål om nollutsläpp [...]

24 februari 2021

Textilier är ett sorgebarn i återvinningssammanhang. Nu har forskare utvecklat en metod som ger utvättade lakan, handdukar, jeans och annat av bomull nytt liv.

10 februari 2021

Kan en pandemi visa sig vara början till slutet på globaliseringen? I en tid med klimatkris och ökande handelshinder förstärker coronapandemin trender som att företag tar ”hem” sin tillverkning eller sprider risker genom att producera samtidigt i flera olika regioner. Det säger Jan Olhager, professor i strategisk produktionslogistik vid LTH, i en [...]

15 december 2020

Ett avhandlingsarbete som utvecklat en plastpåse som omvandlar citrusfruktjuice till marmelad med hjälp av solenergi får Sparbanken Skånes Forskningspris för särskilt framstående avhandling.

5 november 2020

Ett nytt projekt finansierat av Europeiska forskningsrådet (ERC) tar sikte på att bygga motorer – gjorda av proteiner. ”Vi gissar att det finns en anledning till att evolutionen valde just proteiner som huvudbyggstenen för liv” säger fysikprofessor Heiner Linke som koordinerar satsningen.

9 juni 2020

Hur ska framtidens hållbara plast produceras? Forskningsprogrammet Steps vision är ett samhälle där plast produceras, används och återvinns på ett hållbart sätt. Hör forskare och industriföreträdare om fyra framsteg i utvecklandet av framtidens plast.