Nyheter | Till nytta för industrin
Strategiska metaller får nytt centrum
Nu startar ett nytt centrum för ”strategiska metaller” – kritiska råvaror, metall och mineral som ingår i nyckelteknologier som är viktiga för grön omställning. Centrumet, som finansieras med 60 miljoner från Stiftelsen för strategisk forskning (SSF), ska se över möjligheterna att säkra tillgången till viktiga metaller och mineral. Lunds [...]
Lunds universitet och Tetra Pak lanserar Biotech Heights
Forskningshubben Biotech Heights ska fokusera på bioprocessteknik och nya lösningar inom hållbar produktion av livsmedel och material. Samarbetet cementerar ett decennielångt partnerskap mellan Tetra Pak och Lunds universitet.
Pengaregn över proteinforskare
Mångmiljonanslagen har den senaste tiden regnat över proteinforskaren Mikael Akke: sammanlagt över 130 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och Europeiska forskningsrådet. Men vem är egentligen LTH-professorn vars forskning är så het just nu?
Anslag till arbetsmiljöprojekt om transportpartiklar och multiresistenta bakterier i luft
28 miljoner kronor tilldelas åtta projekt i årets andra anslagsomgång från Afa försäkring. Två av projekten leds från Lunds Tekniska Högskola och Lunds universitet – ett som handlar om partiklar från transportsektorn och ett om multiresistenta bakteriers förmåga att spridas via luft.
Satsning för att möta framtidens handel och logistik
Lunds universitet förstärker sitt arbete inom handel och logistik på Campus Helsingborg, under namnet REAL – Center for Retail and Logistics. Centret profileras mot hållbarhet, digitalisering och förändrat arbetsliv – de stora utmaningar som handel och logistik har att hantera. Förslaget om REAL och dess innehåll har klubbats av styrelsen för [...]
Gruvor och hemtjänst i fokus när arbetsmiljöforskningen får miljonanslag
Nu tilldelas tio projekt inom arbetsmiljöområdet 34 miljoner kronor från AFA Försäkring. Två av projekten leds från LTH och handlar om gruvarbetares, metallåtervinnares och hemtjänstchefers arbetsmiljö.
Nästa milstolpe för universitetets väg till Science Village: hyresvärd sökes
Nu inleds arbetet med att upphandla en hyresvärd som vill vara med och utveckla Nanolab Science Village. Det innebär ytterligare en milstolpe för Lunds universitets etablering på det framväxande Science Village – där tillverkning av nanomaterial och halvledarkomponenter blir granne med de stora forskningsanläggningarna ESS och MAX IV.
Atmosfärsforskningen i Europa tar ännu ett kliv
ACTRIS är en europeisk toppmodern forskningsinfrastruktur inom atmosfärforskningen. Nu har Europeiska kommissionen fattat beslut om att även inrätta ett ACTRIS ERIC – ett konsortium för forskningsinfrastruktur kopplat till aerosoler, moln och reaktiva spårgaser med syfte att öka kunskapen om klimatförändringar och luftföroreningar. I konsortiet [...]
En hyllning till elen och en LTH-personlighet som fyller jämnt
Temadagen om el äger rum för att hylla en 80-årig LTH-legendar. Det handlar om Sture Lindahl som bidragit till LTH:s verksamhet sedan 1970-talet och som nu fyller jämnt. Han var senast adjungerad professor i industriell elektroteknik och automation, och till hans ära träffas ett hundratal deltagare för att minnas, men också för att blicka framåt. [...]
Så ska ClassIC bli svenskt nav inom halvledardesign
Nu står det klart – Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, finansierar det multidisciplinära forskningscentrumet ClassIC med upp till totalt 60 miljoner under en sexårsperiod. Satsningen syftar till att bygga en forsknings- och utbildningsnod för design av halvledarsystem och därmed bidra till att stärka svensk akademi och industri på området.